Gazdaság

Az állam diszkriminálja az apákat a diákhitel-kedvezménynél

Az anyák szüneteltethetik a diákhitel törlesztését, sőt: a kötelezettség alól mentesülhetnek is. Az apák nem.

Nem tehet különbséget az anyák és az apák között a magyar állam — erről beszélt a Népszavának Székely László. Az alapvető jogok biztosa szerint változtatni kell a diákhitelek visszafizetésének kedvezményein. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis csak a nők élhetnek a könnyítésekkel: az anyák szüneteltethetik a diákhitel törlesztését második vagy harmadik gyermekük megszületésekor, a kötelezettség alól mentesülhetnek is. Az apák viszont nem.

Az ombudsman szerint visszás helyzett áll elő, ha például az anya nem vett fel diákhitelt, egy szegényebb családból származó apa viszont igen. Székely László úgy látja: a kedvezményeket ki kellene terjeszteni az apákra is, akik jelenleg akkor sem tudnak élni a lehetőséggel, ha az édesanya nem vett fel diákhitelt. Hasonló a helyzet az örökbefogadásnál is: bár egy egyedülálló férfi örökbefogadhat gyermeket, a diákhitel-kedvezménnyel csak az anya élhet.

Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez fordult. Az Emmi államtitkára – akinek nevére az ombudsmani jelentés nem tér ki – elismerte, hogy a kormányrendelet jelenleg csak az édesanyáknak kedvez, ennek oka szerinte az, hogy a vérségi kapcsolatot könnyebb igazolni, a kormány pedig a nők többletterhelését szeretné kompenzálni.

Kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik