Gazdaság

Csökkennek a rezsitartozások, de újra nő a háztartások adóssága

Hitelből korszerűsítenek a társasházak. A rezsi így kisebb, cserébe viszont törleszteniük kell. Segítség nincsen, csak kölcsön.

Hatszázezer magyar család legalább egyszer nem tudta kifizetni az utóbbi öt évben a lakbért, a hiteltörlesztést, a közműszolgáltatások díját vagy a közös költséget — írja a Népszava a 2016-os Mikrocenzus adatai alapján.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) a Népszavának megküldött adatai szerint 2017 júniusában majdnem 20 ezer lakossági fogyasztónál volt kikapcsolva a villany, több mint 36 ezernél a gáz és ezernél a távhőszolgáltatás. Egyhónapos csúszásban 304 ezer áramfogyasztó volt, majdnem ugyanennyien, 298 ezren egy éven túl sem tudták kifizetni felgyűlt számlaelmaradásukat. Egy évvel ezelőtt összesen 893 ezer adós szerepelt az áramszolgáltatók listáján, ez a 4,9 millió villanyszerződés majdnem ötöde. A 3 millió 200 ezer lakossági gázfogyasztó közül több mint 363 ezren voltak az adóslistán.

A kormány csak hitelt ad, segítséget nem

A jegybank februárban megjelent tavalyi összesítése szerint a magánszemélyek lakáscélú hitelfelvétele megint meglódult és már majdnem elérte a 2006-os szintet. Sok lakóközösség ráadásul külső szigeteléssel, napelemek beépítésével próbálja csökkenteni a házban élők energiafogyasztását, ezeket a beruházásokat azonban az állam nem támogatja vissza nem térítendő pályázatokkal, csak nulla százalékos hitellel. A Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnökea lapnak elmondta:  az utóbbi évek energiatakarékossági felújításainak már érződik a hatása, ezekben az épületekben kisebb lett az energiaigény, azonban rezsi helyett a lakóközösségek hiteltörlesztésre költenek.

Kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik