Gazdaság
Esztergom, 2011. november 25.
Kifli és csekk az asztalon Esztergom város képviselő-testületi ülése előtt, amelyen a napokban leállt közétkeztetés és közvilágítás újraindításáról várható döntés. 2011. november 24-én a városon átvezető 10-es és 11-es főút belterületi szakaszán kapcsolta ki a közvilágítást a szolgáltató Tivi Kft, a HunGast Esztergom Kft. pedig 2011. november 23-án megszüntette a közétkeztetést a városi gyermekintézményekben az önkormányzat tartozása miatt. A helyi képviselő-testület korábban határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a szolgáltatók számláinak kifizetéséről.
MTI Fotó: Kovács Attila

Csökkennek a rezsitartozások, de újra nő a háztartások adóssága

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 14. 07:47

Hitelből korszerűsítenek a társasházak. A rezsi így kisebb, cserébe viszont törleszteniük kell. Segítség nincsen, csak kölcsön.
Korábban a témában:

Hatszázezer magyar család legalább egyszer nem tudta kifizetni az utóbbi öt évben a lakbért, a hiteltörlesztést, a közműszolgáltatások díját vagy a közös költséget — írja a Népszava a 2016-os Mikrocenzus adatai alapján.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) a Népszavának megküldött adatai szerint 2017 júniusában majdnem 20 ezer lakossági fogyasztónál volt kikapcsolva a villany, több mint 36 ezernél a gáz és ezernél a távhőszolgáltatás. Egyhónapos csúszásban 304 ezer áramfogyasztó volt, majdnem ugyanennyien, 298 ezren egy éven túl sem tudták kifizetni felgyűlt számlaelmaradásukat. Egy évvel ezelőtt összesen 893 ezer adós szerepelt az áramszolgáltatók listáján, ez a 4,9 millió villanyszerződés majdnem ötöde. A 3 millió 200 ezer lakossági gázfogyasztó közül több mint 363 ezren voltak az adóslistán.

A kormány csak hitelt ad, segítséget nem

A jegybank februárban megjelent tavalyi összesítése szerint a magánszemélyek lakáscélú hitelfelvétele megint meglódult és már majdnem elérte a 2006-os szintet. Sok lakóközösség ráadásul külső szigeteléssel, napelemek beépítésével próbálja csökkenteni a házban élők energiafogyasztását, ezeket a beruházásokat azonban az állam nem támogatja vissza nem térítendő pályázatokkal, csak nulla százalékos hitellel. A Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnökea lapnak elmondta:  az utóbbi évek energiatakarékossági felújításainak már érződik a hatása, ezekben az épületekben kisebb lett az energiaigény, azonban rezsi helyett a lakóközösségek hiteltörlesztésre költenek.

Kép: MTI/Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.