Gazdaság

Brüsszelben olcsóbb a gáz, mint Budapesten

gazvezetek(1)(210x140).jpg (gázvezeték, )
gazvezetek(1)(210x140).jpg (gázvezeték, )

Bár kWh/euró alapon Budapest a legolcsóbb európai város, ha beleszámítjuk a béreket is a gáz átlagárába, akkor Brüsszel, London, és Luxembourg is megelőz minket olcsóságban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapjáról.

Az idei áprilisi adatok szerint, európai fővárosban csak – az unión kívüli – belgrádiak fizetnek kevesebbet, 3,21 eurócentet, miközben Budapesten a földgáz kilowattóránkénti átlagára 3,3 euró a lakossági fogyasztók számára.

A béreket is beleszámítva (vásárlóerő paritáson, korrigálva az egyes országok árszínvonalának uniós átlagos árszínvonaltól való eltérésével) ugyanakkor Brüsszelben, Londonban és Luxembourgban kell kevesebbet fizetni a lakossági földgázért, mint Budapesten.

Az áram is olcsóbb

A listát készítő MEKH számításai szerint (pdf) az áramért a magyar főváros lakói átlagosan 12,09 eurócentet fizettek kilowattóránként, ami a MEKH összehasonlítása szerint a harmadik legalacsonyabb ár az EU fővárosai közül Vilnius, Szófia és Belgrád után.

Vásárlóerő paritáson számolva viszont tizennégy uniós fővárosban kevésbé terheli a háztartások költségvetését a villamos energia ára, mint Budapesten. Ahol olcsóbb az áram, mint Budapesten, az többek között Róma, London, Brüsszel, Párizs és Stockholm is.

Statisztikai értelemben

Ide tartozik, hogy a hivatal elkészített egy összesített “rezsiköltséget” is, amely a gáz és az áramfogyasztás költségét össszeveti egy kétkeresős európai háztartás jövedelmével. Ennek alapján Budapest már a lista közepén helyezkedik el az európai városok között.

Vagyis egy kétkeresős budapesti háztartás jóval többet költ a jövedelméből a gázra és áramra, mint egy berlini, brüsszeli, londoni, párizsi, római háztartás.

Feltűnő, hogy ezen a listán – az egyedüli Lisszabon kivételével – kizárólag kelet-közép-európai fővárosok előzik Budapestet. Országaik mind Oroszországtól függenek az energiaellátásukat tekintve, és az egy főre eső jövedelmük is jócskán elmarad a nyugati átlagtól. Ebben a régiós társaságban valóban nálunk a legolcsóbb a gáz és az áram a jövedelemhez képest.

A lista második felében döntően nyugat-európai fővárosok vannak, ahol az egy főre eső jövedelem is magasabb. Illetve Párizs, Berlin, London, Brüsszel, Róma nincsenek kiszolgáltatva Oroszországnak, hiszen a szabadpiacról szerzik be az energiát, annyiért, amennyibe az valóban kerül (most éppen ez olcsóbb, mint 2013-ban volt, Magyarországon viszont a gáz ára – a rezsicsökkentés miatt – 2013-óta változatlan, így az valójában drágább, mint a szabadpiacon). Ezen a listán már az utolsók között van Magyarország a rezsiköltség/jövedelem hányadost tekintve.

Bemutatjuk a rezsicsökkentést, az elmúlt nyolc év legnagyobb szemfényvesztését
Megmutatjuk, hogyan fordult visszájára az energiaárak csökkentése.

Kiemelt kép: Northfoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik