Gazdaság

12 milliárdért épül úszómedence Szegeden. Vagy uszoda. Vagy inkább sportuszoda

Megakadt a szemünk Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata közbeszerzése címén, amely így szól: „Uszoda vagy úszómedence kivitelezése”. Aztán ahogy lejjebb görgettünk, kiderült, hogy nincs semmi vagylagosság, az Etelka sori fedett sportuszoda és kapcsolódó infrastruktúra komplett építési munkáinak generálkivitelezése volt a tét.

A pályázatot még tavaly decemberben írták ki, és mostanra lettek csak meg a nyertesek: a West Hungária Bau Kft. és a Dél-Konstrukt Zrt. közös pályázata szorította ki a Kisközgép cégcsoportjába tartozó Penta Industry Kft.-t.

És úgy tűnik, a Botka László vezette önkormányzat alaposan alábecsülte az elvégzendő munkák értékét, ugyanis amit ők nettó 7,8 milliárd forintra taksáltak, azt a duó nettó 12,2 milliárd forintért fogja teljesíteni. Az ár egyébként 70 százalékban volt döntő, a minőség mellett. Cserébe olyan sportuszodát kell felhúzniuk 425 nap alatt, amely megfelel a FINA előírásainak, és nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas.

A West Hungária Bau Kft. majdnem megduplázta tavaly a forgalmát, a főtulajdonos Paár Attilát pedig Tiborcz István miniszterelnöki vej üzlettársaként szokás emlegetni. Azóta vált igazán ismertté, hogy egyik cége kivásárolta Tiborcz érdekeltségét az uniós csalás elleni hivatal érdeklődését is felkeltő Elios Zrt.-ből. A G7 által 3 milliárd forintra becsült szívesség után is dőltek az állami megrendelések a WHB-csoporthoz, például a ZÁÉV Zrt.-vel együtt befutott egy 200 milliárd forintos gigatenderen, amit uniós forrásból finanszírozott energetikai korszerűsítésekre írtak ki. De részesei az ennél is nagyobb értékű, nem mellesleg a miniszterelnök által személyesen felügyelt a Puskás Stadion építésének is.

A Dél-Konstrukt a nyertesek között volt például a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) nettó 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzésében, amelyen európai uniós támogatásból finanszírozott energetikai felújítási munkákra kerestek vállalkozókat.

Kép:Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik