Gazdaság

Újabb milliárdos állami tanácsadói bizniszben van benne az Ész-Ker

A Magyar Államkincstár az uniós pénzeszközök felhasználásához kapcsolódó közbeszerzési-jogi szakértői tanácsadásra kért ajánlatokat, és a beérkező kettő közül azt találta jobbnak, amit a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, az Imperial Tender Kft. és az Ész-Ker Zrt. nyújtott be. Feladatuk lesz az ellenőrzés, valamint szakvélemények, állásfoglalások készítése, és konferenciákon előadásokat kell majd tartaniuk.

A pályázat keretszerződés, 30 százalékos opciós részt tartalmaz, amit nem feltétlenül kell lehívni. A munkát összességében épp annyiért fogja elvégezni a nyertes hármas, plusz az alvállalkozóik, mint amennyire a kincstár becsülte: 1,7892 milliárd forintért. Az ár volt egyébként az elbírálásnál a döntő.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Lázár János holdudvarához sorolt Ész-Ker Kft. (az Ész-Ker Zrt. jogelődje) korábban is adott már tanácsot uniós pályázatokhoz, konzorciumban: a kancellária 4,8 milliárd forintot fizetett külső tanácsadóknak azért, hogy az uniós támogatások felhasználása szabályos legyen. Csakhogy a brüsszeli auditorok a 29 projektből álló mintában 24 súlyos hibát találtak. Az egyik kifogásolt szerződés éppen a szóban forgó 4,8 milliárdos keretmegállapodás volt, amelyet maga az uniós támogatásokat menedzselő csúcsszervezet, a Miniszterelnökség kötött. És vaskos kártérítés lehet az ügyből:

Százmilliárdos kártérítést is követelhetnek az Orbán család ügyvédjétől és társaitól
Ezer hiba kellene ahhoz, hogy felmondják a 4,8 milliárdos külső tanácsadói szerződést. Nem elég hozzá az Európai Bizottság javaslata a több mint 100 milliárdos támogatásmegvonásról.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik