Gazdaság

Másfélszeresére emelnék a katázók adóját

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint ideje a 2013-ban bevezetett kisadózók tételes adóját (ismertebb nevén katát) kicsit leporolni. A kihívás ott van, hogy a kata az egy olyan adónem, amely a korábbi bérszinthez lett igazítva. Ahogy emelkedik a minimálbér, úgy értéktelenedik el a kata után járó juttatás – vázolta a Független Hírügynökségnek a változás szükségességét igazolandó Parragh László elnök.

Az idén a havi 50 ezer forintos adó megfizetésével (a katázók zöme ennyit fizet) a kisadózók ellátási alapja bruttó 94 400 forint, azaz jóval kevesebb, mint a jelenlegi 138 ezer forintos minimálbér. Akik a magasabb összegű, havi 75 ezer forintos adót fizetik, azoknál viszont az ellátási alap 158 400 forint. Az ellátási alap pl. a betegállománynál, nyugdíjnál, anyasági ellátásoknál kerül képbe.

Pofára esés lehet katázva gyereket vállalni
A kormány buzdít minket a gyerekvállalásra és a katázásra is. Azt viszont nem dörgölik az orrunk alá, hogy a kettő együtt mivel jár.

Mint írtunk róla, a katázók jelentős kockázatot vállalnak ilyen szempontból, ha csak a havi 50 ezer forintos adót fizetik.

Nyugdíj: bajban lehetnek a katások
A katásokra fokozottan igaz, hogy muszáj előtakarékoskodniuk nyugdíjas korukra. Még akkor is, ha ehhez nem vehetnek igénybe adó-visszatérítést. Nem valószínű, hogy ezen a téren változás lesz.

A kamara négyféle változtatási javaslatot vizsgál, vállalkozók bevonásával, ezek:

  • a katabefizetési kötelezettség emelése, azaz adóemelés,
  • a befizetés szinten tartása (ami kockázatos az említett alacsony ellátási összegek miatt),
  • évente a minimálbérhez igazított adófizetés,
  • az adó emelése, és ezzel párhuzamosan a 12 millió forintos bevételi összeghatár emelése.

Parragh szerint az idén már nem lesz erről döntés, csak jövőre. Vagyis arra lehet számítani, hogy ha emelik az adót, az 2020-tól várható. Az Mfor számításai szerint havi 73-75 ezer forintra kellene emelni ahhoz a kataadót, hogy a kamara által felvázolt cél (legalább a minimálbért érje el az ellátási alap) teljesüljön.

A portálnak Parragh megemlítette, hogy a cafeteria átalakításával kapcsolatban a kamara azt támogatná, ha a közigazgatásban is a versenyszférával azonos, azaz évi 200 ezer forint helyett 450 ezer forintos cafeteriakeret lenne. A kamara emellett támogatná a SZÉP-kártya felhasználási körének kibővítését, olyan módon, hogy a megszűnő, vagy a kevésbé kedvező juttatásokat a kártyába építsék be. Ha támogatásra is találnak, ezek a változások sem valószínű, hogy még idén átmennek.

Hogy a kormány mit tervez jövőre a cafeteriával, arról itt olvashat:

Kinyírja a kormány a cafeteriát
Megvágják az adómentes juttatásokat, eltüntetik a korábbi béren kívüli juttatásokat, meg a készpénzcafeteriát.

Kiemelt kép: Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik