Gazdaság
Image: 73058334, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Az NGM katázásra buzdít

24.hu
24.hu

2016. 12. 23. 11:19

Érdemes december 31-ig minden kisvállalkozónak átgondolni a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszen jövőre a kétszeresére – 6 millió forintról 12 millióra – nő a kata bevételi határa.
Korábban a témában:

A kata az adózási történelem lehető legegyszerűbb, és a választóinak a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma – használt nagy szavakat a minisztérium közleményében. A bevételi határ megemelésének köszönhetően a 160 ezres „taglétszám” számításaik szerint 50-60 ezerrel bővülhet.

Mit kell tudni róla?

A kisadózók által fizetendő adó jellemzően havi 50 ezer forint kiadást jelent azzal, hogy az kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is.

A kisadózói lét azon túl, hogy a vállalkozás adminisztrációs feladatait drasztikusan csökkenti; rendkívül rugalmas is. Nem probléma, ha a kisadózó bevétele több lesz, mint 12 millió forint. Ettől még maradhat kisadózó, de a 12 millió feletti részre 40 százalékos adót kell fizetnie – magyarázza a minisztérium.

Magasabb biztosítás mellett 2017-től

A kisadózóknak a megduplázott belépési határon túl megemelkedik a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alapja is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igen csekély fizetendő közteher összegéből, a havi 50 ezer forintból nagyobb összeg képezi a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalapot. A jelenlegi 81 300 forintról 2017-ben 90 ezer forintra, 2018-ban pedig 93 500 forintra emelkedik az ellátási alap. Ezt az összeget kell figyelembe venni pl. a nyugdíj, illetve a táppénz összegének megállapításánál.

További kedvező változás, hogy lerövidül az az időszak, amelynek el kell telnie az adóalanyiság megszűnését követően ahhoz, hogy újból lehetőség legyen a kata-alanyiság választására. Az új szabály szerint – az eddigi 24 hónapos időszak helyett – a vállalkozó a kata szerinti adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja ismételten ezt a kedvező adózási módot.

A döntésben segít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is. A KATA,KIVA2017 linken a legkisebb vállalkozások a katával kapcsolatos minden részletes információt megtalálhatnak.

Bolond lesz, aki nem katázik

És hogy mennyi kedvezményt jelent a katázás konkrétan?

a katás jövőre 12 millió forint bevétel mellett mindössze 600 ezer forint kata-adó megfizetésére lesz köteles. Plusz az iparűzési adó (ami településenként eltérő, nulla és 2 százalék közötti mértékű lehet, illetve háromféle módon fizethető meg).

Ez azt jelenti, hogy minimális mértékű adózás mellett is lehet legális a tevékenység.

  • A főállású katázóknál a jelenleg legjobb esetben 10 százalékos mértékű a kataadó lenne leszorítható 5 százalékra ha az adózó éppen hogy eléri az évi 12 millió forintos árbevételt.
  • A mellékállású katázóknál az eddigi 5 százalékos teher csökkenhet 2,5 százalékra a legoptimálisabb esetben. (Iparűzési adóval együtt is legfeljebb kb. 3 százalékra.)

Ahogy Ruszin Zsolt adószakértő kommentálta a tervezett lépést:ez már szinte offshore.

Ha kíváncsi, kinek érdemes a katát választania, és kinek nem, akkor ezt a cikket olvassa el! A katázást egyébként nem csak december 31-ig lehet választani, hanem év közben is.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.