Gazdaság

Seszták Miklóshoz közeli cég raktárkészlete is a tűz martaléka lett

Nagy mennyiségű számítástechnikai eszköz veszhetett oda a tűzben, amely az angyalföldi raktárépületben tört ki, és amelyről azt írtuk, milliárdokban mérhető lehet a kár.

Kigyulladt egy 3000 négyzetméteres raktárépület Angyalföldön
Közel ezer embernek kellett elhagynia a környéket.

A raktárépület többek között a Ramiris Europe Kft. székhelye, amely a nagy forgalmú számítástechnikai cégek közé tartozik. A tavalyi mérlege alapján több mint 43 milliárd forgalmat bonyolított le és bő egymilliárd forint nyereséget könyvelt el. A cég közvetlen tulajdonosa a ciprusi bejegyzésű  PYROSCO HOLDINGS LTD. és a BestByte Kft. Utóbbi a Fabó György érdekeltsége, ő pedig összekapcsolható a Ramiris cégcsoporttal és Seszták Miklós egykori fejlesztési miniszterrel. A Ramiris és Seszták üzleti kapcsolatait az Átlátszó oknyomozó portál itt taglalta kimerítően.

A miniszter mindig azt állította, hogy a Ramiris csoportnak kizárólag ügyvédi munkát végzett, a piacon azonban ennél mindig közelebbi kapcsolatokat valószínűsítettek. Tény, hogy egyedül a kisvárdai Ramiris Autó Kft.-ben bukkan fel a neve közvetlenül, tulajdonosként, de azért akadnak szálak a csoport egyes cégeihez.

Évtizedes kapcsolatot elevenített fel például a HVG még 2014-ben a Ramiris csoport nem egészen szeplőtelen múltjából. Eszerint a csoport számítógép-alkatrészek fiktív utaztatásával, szövevényes offshore-ügyletekkel 17 milliárd forint kárt okozott az államnak, s a csoportot a 2007-ben indult büntetőeljárásban Seszták Miklós képviselte ügyvédként. A csoport központi vállalkozása, akkoriban a Ramiris Rubin Zrt. volt, amely azután Írisz Médiaként működött, jelenleg pedig végelszámolás alatt áll.

Sesztáktól nem állt távol az informatikai biznisz, felügyelőbizottsági tag volt az Enternet Invest Zrt.-ben. Ennek az érdekeltségébe tartozó cégek közel 5 milliárd forint uniós forrást nyertek el széles sávú körzethálózati fejlesztések címen egy botrányosan végződött, uniós támogatású pályázaton 2012-ben. Akkoriban összeférhetetlenséget emlegetett az ellenzék, mivel Seszták ebben az időben a parlament informatikai és költségvetési bizottságának a tagjaként is dolgozott.

Kerestük Seszták Miklóst, mennyiben érintette a tűzkár a Ramirist, a volt minisztert azonban nem sikerült elérni. Amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik