Gazdaság

Nincs elég pénz rá, hogy az NGM új épületét megterveztessék

Mint köztudott, tervbe vették, hogy a Miniszterelnökség mellett a Nemzetgazdasági Minisztériumot (amit most már újra Pénzügyminisztériumnak hívnak) is a budai várba költöztetik, a Mátyás-templom és a Hilton szomszédságába, a Szentháromság térre, oda, ahol a múlt század elején és azt megelőzően működött.

A műemléki épületről, amit kiszemeltek azt kell tudni, hogy nem régen volt felújítva. De a minisztériumnak mégsem felel meg. Az a bajuk, hogy a homlokzat nem az idealizált, még a háborúk előtti, 1905-ös, neogótikus-barokkos-eklektikus, csipkés-tornyos Fellner Sándor tervei alapján készült külsőt mutatja. Hanem az 1945-öst, amit Rákos Jenő tervezett, és jóval egyszerűbb, valamint a korábbinál alacsonyabb is. (444.hu)

Eredetileg 26 milliárd forintra tervezték az épület visszacifrázását, később már 35-38 milliárd forintra taksálták a régi-újjá varázsolás költségét:

Tízmilliárddal drágábban költözik a Várba a minisztérium
A nemrég felújított épületnek újra nekiesnek, hogy ismét úgy nézzen ki, mint 1905-ben.

Ami még apró szépséghiba, hogy az épületben el sem fog férni minden minisztériumi dolgozó, csak kevesebb mint a felük, merthogy ahhoz kicsi. Az átépítésnek amúgy már régen, tavaly decemberben készen kellett volna lennie. De lényegében még el sem indult.

Nem régiben a projektfelelős NGM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. odáig jutott el, hogy megpályáztatta többek között a tervezést. Azonban ez az eljárás eredménytelen lett. Az ok, hogy a beérkezett ajánlatok (2 érvényes és egy érvénytelen) olcsóbbika sem volt elég olcsó. Úgy tűnik ugyanis, hogy az NGM projektcége 1,008 milliárd forinttal alaposan alulbecsülte a tervezést, míg a jelentkezők közül esélyesebb TSPC Kft. ennek több mint duplájáért, 2,262 milliárd forintért vállalta volna a munkát.

Az ár 50 százalékban volt döntő szempont az elbírálásnál, a másik 50 százalék a minőségi szempontok között oszlott meg.

Kiemelt képünkön a Szentháromság tér, Szentháromság-szobor, mögötte a Pénzügyminisztérium 1936-ban. Fotó: Ebner/Fortepan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik