Belföld

Tízmilliárddal drágábban költözik a Várba a minisztérium

A nemrég felújított épületnek újra nekiesnek, hogy ismét úgy nézzen ki, mint 1905-ben.

8-11 milliárd forinttal drágábban költözhet a budai Várba a Nemzetgazdasági Minisztérium – írja a 444. A napokban választották ki a projekt mérnök-lebonyolító és műszaki ellenőri cégét, a friss közbeszerzési anyagból az is kiderül, hogy a másfél évesre tervezett építkezés legalább egy évvel tovább fog tartani.

Az eredeti tervek szerint már 2016 júniusában el kellett volna kezdeni a Szentháromság tér 6. szám alatti épület átalakítását, és tavaly december 31-én be kellett volna fejezni. Eddig azt lehetett hivatalosan tudni, hogy az átalakításra 26,7 milliárd forintot költenek, most azonban már 35-38 milliárdról van szó.

Az épület egy jó állapotú, nagyrészt nemrég felújított ház, amit a portál szerint lényegében azért vernek szét, hogy ne úgy nézzen ki, mint 1945-ben, hanem úgy, mint 1905-ben. A XX. század elején ugyanis a magyar királyi pénzügyminisztériumnak építették, a várban szokatlanul nagynak számító méretekkel és buja díszítésekkel – a kortársak is kritizálták amiatt, hogy mennyire kirí környezetéből. A világháborús pusztítás után egyszerűbb vonalú, a környezetébe jobban simuló homlokzatot kapott.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban egyébként 2100-nál is többen dolgoznak, de a Szentháromság téri épületbe csak 800-100 dolgozót költöztetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik