Gazdaság

Irdatlanul sok adót fizettünk tavaly, három Puskás-stadionnyival többet mint korábban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kezelt bevételek összességében 13 401 milliárd forintot tettek ki tavaly, 608,6 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal haladva meg az előző évit – írta a vg.hu.

  • Az adózók csak személyi jövedelemadóból 2024 milliárd forintot fizettek be tavaly, 213 milliárddal meghaladva a 2016-os mértéket.

De több volt az adó-visszaigénylés is, mint az előző évben: 93 milliárd forint után 104 milliárd forint. A költségvetésnek az év végére 1920 milliárd forint adóbevétele képződött, ez 202,3 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A személyi jövedelemadó-bevétel kedvező alakulásában a NAV szerint szerepük volt a bérfejlesztéseknek, a bérminimumok kötelező emelésének, a közszférában bevezetett életpályamodelleknek is.

  • Áfából 6145 milliárd forintos befizetés és 2267 milliárd forintos visszaigénylés mellett 3525 milliárd forintos lett a nettó költségvetési bevétel, ami mintegy 235 milliárd forinttal több a 2016-osnál.
  • Az egységesen 10 százalékosra mérséklet társasági adónál pedig nettóban 1 százalékos növekedés volt (= 1022 milliárd forint).
  • A jövedékiadó-bevétel 30 milliárd forinttal haladta meg az előző évit, azonban az egyéb termékeknél volt némi visszaesés.

Összehasonlításul: a 600 milliárd forintból, amennyivel több adót fizettünk tavaly, akár három Puskás-stadiont fel lehetne húzni:

Elképesztő módon titkolják a 190 milliárdból épülő Puskás-stadion szerződéseit
A Nemzeti Sportközpontok pénzt kért Szigetvári Viktortól az adatokért, de végül inkább visszaküldi a pénzt, csak tovább rejtegethesse azokat.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik