Gazdaság

Súlyos százmilliárdokkal több adót kell fizetnünk jövőre

Felkerült a parlament honlapjára a 2018-as költségvetés tervezete. Ebből kiderül, hogy a kormány melyik adónemből mennyivel több (esetenként kevesebb) adóbevételre számít tőlünk jövőre.

Áfa – majdnem plusz 10 százalék

Bár tovább csökken az éttermi szolgáltatások és az internet áfája (18-ról 5 százalékra), és a hal áfája is lemegy (27-ről 5 százalékra), összességében mégis több áfabevétellel számol a kormány 2018-ra, mint idénre.

Az idei évre összesen 3531 milliárd forint bevételt várnak ebből az adónemből, míg jövőre 9,7 százalékkal többet, azaz összesen 3839 milliárd forintnyit.

Feltételezhető, hogy a fogyasztás bővülésétől várják az áfabevételek növekedését. Márpedig a meglóduló béremelések miatt egyre bátrabban vásárol a lakosság.

Jövedéki adó – 6,8 százalékkal több

Jövedéki adóból 1029 milliárd forintot szeretne beszedni idén az állam, jövőre pedig már 1099 milliárd forintot, azaz 70 milliárd forinttal többet. Ha több az emberek pénze, többet is tankolnak, ráadásul a dohánytermékeknél jövedékiadó-emelésre is sor kerül.

Több cikkel is jelentkezünk

Jövőre kezd bedurranni a paksi atomprojekt – ez derül ki egy másik cikkünkből. Folyamatosan dolgozzuk fel a jövő évi költségvetési tervet és adócsomagot, kövessék a 24.hu-n a sorozatot.

Távközlési adóból ellenben kevesebb bevételre számítanak, mint idén (54,4 milliárd forint helyett mindössze 52,1 milliárd forintnyira).

Pénzügyi tranzakciós illetékből viszont szinte hajszálra annyi bevételre számítanak, mint idén (205,7 milliárd forint helyett 204,7 milliárd forintra.

A fogyasztáshoz kapcsolt adókból összesen 5254 milliárd forintnyi bevételt terveztek jövőre, szemben az idei 4875 milliárd forinthoz, ami 379 milliárd forint pluszbevételt feltételez (+ 7,8%).

Szja – 17 százalékkal több

Személyi jövedelemadóból az idei 1787 milliárd forinttal szemben 2018-ra 2090 milliárd forintnyi bevételt terveztek, azaz 17 százalékkal többet remélnek beszedni 2018-ban.

Mint ismert, további jelentős béremelések lesznek: a minimálbér 8, a bérminimum 12 százalékkal emelkedik, és átlagosan 8,8 százalékos béremelésre számít a kormány. Ez magyarázhatja az adóbevételnél a többletelvárást. Ha több pénze lesz az embereknek, az államhoz is több jut. De ez még így is brutális növekménynek tűnik.

Illetékek – plusz 28 százalék

Illetékbevétel címén 147 milliárd forintot terveztek idénre, jövőre pedig 188 milliárd forintot, ami 28 százalékos emelkedés.

Lakossági befizetésekre jövőre összesen 2331,7 milliárd forintot terveztek, míg 2017-re még csak 1987 milliárd forintot. Vagyis 335 milliárd fointtal több adót várnak tőlünk közvetlenül (+ 17,3 százalék).

Bankadó – 24 százalékkal kevesebb

Kicsit megint fellélegezhetnek, vagy ha úgy tetszik, örülhetnek a bankok: a pénzügyi szervezetek különadója soron az idei 66,5 milliárd forint helyett jövőre már csak 50,4 milliárd forint szerepel.

Társasági adó – majdnem megfeleződik

A vállalkozások költségvetési befizetései közül szembetűnő, hogy a társasági adó tervezett bevétele majdnem megfeleződik – 734,7 milliárd forint helyett jövőre már csak 362,6 milliárd forintot állítottak be.

(A jelenség mögött a General Electricre szabott növekedési adóhitel kedvezménye állhat, ami miatt a cégnek érdemes volt itt leadózni külföldi nyereségét is. Ez a kedvezmény jelentősen átrendezte a társasági-adóbevételeket. Idén még jön ilyen adó a GE-től, jövőre már nem.)

Kata – majdnem 50 százalékkal nő

Úgy tűnik, a kormány arra számít, hogy még népszerűbb lesz a katázás. Az idei évre ezen a címen még csak 75,5 milliárd forint bevételre számítottak, jövőre viszont már 113 milliárd forintot állítottak be. Azaz majdnem 50 százalékos adóbevétel-növekedést várnak.

Kiva – duplázták

A kisvállalati adónál még ennél is vérmesebb reményeket táplálnak, az idei 13,5 milliárd forinttal szemben jövőre 27,2 milliárd forintot állítottak be.

Az evából viszont kevesebb bevételre számít a kormány, 80,6 milliárd forint helyett már csak 69,6 milliárd forintra.

A vállalkozásoktól ebben az évben összesen 1293 milliárd forint költségvetési befizetést vár az állam, jövőre viszont csak 974,3 milliárd forintnyit.

(A költségvetési tervet és az adócsomagot folyamatosan dolgozzuk fel, kövessék a 24.hu-n cikkeinket.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik