Gazdaság

A kormány szerint meglesz az egymillió új munkahely, a számok azonban mást mutatnak

Nem tágít a kormány, a 2018-2022-es konvergenciaprogramban ismét megemlíti Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es ígéretét, amit sokan kétkedve fogadtak akkor, és azóta is:

2020-ra a gazdaságban meglévő tartalékok aktivizálása révén 1 millió új munkahely létrehozása valósulhat meg 10 év alatt.

De vajon hogy állunk új munkahelyekkel, mi teljesült az egymilliós ígéretből? Erre is kitérnek a programban:

Az elmúlt időszak eredményei közé tartozik, hogy több mint 740 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig május 17-én arról beszélt, hogy 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

Megnéztük, mit mutat a KSH statisztikája. Nem ellenőrzésképpen, csak kíváncsiságból.

A kiindulás éves átlagban 3 732 400 fős összfoglalkoztatottság volt 2010-ben, ami 2017-re 4 421 400 főre emelkedett. A különbség 689 ezer fő, ennyivel nőtt tehát a foglalkoztatottság a KSH adatai szerint.

De mi is volt a konkrét ígéret? Mi nő egymillióval 10 év alatt? A Nemzeti Együttműködés Programjában 2010-ben ezt írták:

A cél … hogy Magyarországon egy évtizeden belül egymillió új, adózó munkahely jöjjön létre.

Illetve hogy:

Az egymillió új munkahelyet a Magyarországon működő vállalkozások teremtik meg.

Ehhez az ábráról már leolvasható, hogy a külföldön dolgozók és a közfoglalkoztatottak nélkül, tehát az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 508 500-zal emelkedett. De hogy ezen belül mennyi volt a versenyszférában keletkezett új munkahelyek száma, nem derül ki a munkaerőpiaci statisztikákból.

Viszont támaszkodhatunk Varga Mihály szavaira, aki február 27-én azt mondta:

a 2010-es kormányváltáshoz képest csak a versenyszférában több mint 570 ezer fős emelkedés következett be.

De hogy mondhatott a miniszter 570 ezres növekedést csak a versenyszférában, amikor a KSH szerint az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma összesen csak bő 508 ezerrel emelkedett? És ebben az 508 ezerben benne van a közszféra is. Ha csak úgy nem, hogy a közszférában csökkent a létszám durván 62 ezerrel.

A KSH statisztikái szerint azonban nem ez történt, sőt éppen ellenkezőleg, emelkedett a köztisztviselők és közalkalmazottak létszáma a költségvetési intézményekben 2010 és 2017 között, 772,6 ezerről 842,4 ezerre, azaz 69,8 ezer fővel. Az ígéret szerint ugye a Magyarországon működő vállalkozások egymillió új adózott munkahelyet hoznak létre 10 év alatt. Ha a közpénzből finanszírozott köztisztviselői és közalkalmazotti állásteremtést levonjuk a KSH adatából, akkor az jön ki, hogy

az egymilliós ígéretből hét év alatt mindössze 438,7 ezer teljesült.

Hiányzik még 561,3 ezer új munkahely. Maradt három év a bizonyításra.

Kiemel képünk illusztráció:Egy dolgozó a műanyag termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Ongropack Kft. szirmabesenyői gyárában, az avatása napján 2018. március 27-én.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.