Gazdaság
Szirmabesenyő, 2018. március 27.
Egy dolgozó a műanyag termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Ongropack Kft. szirmabesenyői gyárában, az avatása napján 2018. március 27-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány szerint meglesz az egymillió új munkahely, a számok azonban mást mutatnak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 05. 28. 09:09

Korábban a témában:

Nem tágít a kormány, a 2018-2022-es konvergenciaprogramban ismét megemlíti Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es ígéretét, amit sokan kétkedve fogadtak akkor, és azóta is:

2020-ra a gazdaságban meglévő tartalékok aktivizálása révén 1 millió új munkahely létrehozása valósulhat meg 10 év alatt.

De vajon hogy állunk új munkahelyekkel, mi teljesült az egymilliós ígéretből? Erre is kitérnek a programban:

Az elmúlt időszak eredményei közé tartozik, hogy több mint 740 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig május 17-én arról beszélt, hogy 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

Megnéztük, mit mutat a KSH statisztikája. Nem ellenőrzésképpen, csak kíváncsiságból.

A kiindulás éves átlagban 3 732 400 fős összfoglalkoztatottság volt 2010-ben, ami 2017-re 4 421 400 főre emelkedett. A különbség 689 ezer fő, ennyivel nőtt tehát a foglalkoztatottság a KSH adatai szerint.

De mi is volt a konkrét ígéret? Mi nő egymillióval 10 év alatt? A Nemzeti Együttműködés Programjában 2010-ben ezt írták:

A cél … hogy Magyarországon egy évtizeden belül egymillió új, adózó munkahely jöjjön létre.

Illetve hogy:

Az egymillió új munkahelyet a Magyarországon működő vállalkozások teremtik meg.

Ehhez az ábráról már leolvasható, hogy a külföldön dolgozók és a közfoglalkoztatottak nélkül, tehát az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 508 500-zal emelkedett. De hogy ezen belül mennyi volt a versenyszférában keletkezett új munkahelyek száma, nem derül ki a munkaerőpiaci statisztikákból.

Viszont támaszkodhatunk Varga Mihály szavaira, aki február 27-én azt mondta:

a 2010-es kormányváltáshoz képest csak a versenyszférában több mint 570 ezer fős emelkedés következett be.

De hogy mondhatott a miniszter 570 ezres növekedést csak a versenyszférában, amikor a KSH szerint az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma összesen csak bő 508 ezerrel emelkedett? És ebben az 508 ezerben benne van a közszféra is. Ha csak úgy nem, hogy a közszférában csökkent a létszám durván 62 ezerrel.

A KSH statisztikái szerint azonban nem ez történt, sőt éppen ellenkezőleg, emelkedett a köztisztviselők és közalkalmazottak létszáma a költségvetési intézményekben 2010 és 2017 között, 772,6 ezerről 842,4 ezerre, azaz 69,8 ezer fővel. Az ígéret szerint ugye a Magyarországon működő vállalkozások egymillió új adózott munkahelyet hoznak létre 10 év alatt. Ha a közpénzből finanszírozott köztisztviselői és közalkalmazotti állásteremtést levonjuk a KSH adatából, akkor az jön ki, hogy

az egymilliós ígéretből hét év alatt mindössze 438,7 ezer teljesült.

Hiányzik még 561,3 ezer új munkahely. Maradt három év a bizonyításra.

Tamásné Szabó Zsuzsanna korábbi cikkei

Kiemel képünk illusztráció:Egy dolgozó a műanyag termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Ongropack Kft. szirmabesenyői gyárában, az avatása napján 2018. március 27-én.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.