Gazdaság
München, 2016. április 11.
Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter mutatja az új öteurós pénzérmét a müncheni pénzverdében 2016. április 11-én. A két különböző fémötvözetből készített érmébe kék műanyaggyűrűt foglaltak, amely a kék bolygóként is emlegetett Földünk szimbolizálásán túl az éremhamisítást megnehezítő védelmi célokat szolgál. (MTI/EPA/Sven Hoppe)

Magyarország sem teljesíti az euró bevezetésének feltételeit

24.hu
24.hu

2018. 05. 23. 16:01

Korábban a témában:

Abban a hét euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak a közös valuta bevezetésére, jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai és jogi feltételt, állapította meg Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán.

Moscovici, az euróövezeti tagság feltételének számító konvergenciakritériumok teljesítése irányába tett előrelépést áttekintő bizottsági jelentést ismertetve elmondta, a hét vizsgált tagállam (Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország) nem teljesíti az átváltási árfolyamra vonatkozó kritériumot, mivel egyikük sem vesz részt az úgynevezett ERM-2 árfolyam-mechanizmusban.

Az értékelés megállapította, hogy Horvátország kivételével a jogszabályok az értékelt tagállamok egyikében sem egyeztethetőek össze teljes mértékben a gazdasági és monetáris unió szabályaival. Az euróövezethez való csatlakozás formai követelményeinek értékelése mellett a jelentés megállapította ugyanakkor, hogy ezek a tagállamok teljesítik az államháztartásra vonatkozó kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország és Svédország pedig a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot is.

Az uniós bizottság azt is megállapította, hogy az euróövezeten kívüli tagállamok általánosságban gazdaságilag és pénzügyileg megfelelően integrálódtak az Európai Unióba. Néhányuk azonban makrogazdaságilag továbbra is sebezhető, és üzleti környezetükkel és intézményi keretükkel kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, amelyek kockázatot jelenthetnek a konvergenciafolyamat fenntarthatóságára nézve.

Hogy vajon mit gondol a magyar kormány az uniós elvárásokról? Az is kiderül a G7 korábbi cikkéből. Varga Mihály gondolatait is érdemes feleleveníteni a témában:

Varga Mihály: akkor lesz eurónk, ha megközelítjük a német gazdaságot
Azt mondta, amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sven Hoppe

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten