Gazdaság

Jól behúzták a kormányt a csőbe: akkor kapnak rengeteg pénzt, ha lemondanak a forintról

Nagy ár -e a forint azért, hogy a kormány rengeteg EU-s ingyenpénzt kapjon a halogatott szerkezeti reformokra? Majd kiderül. A Portfolio cikke szerint ez lehetséges lesz a jövőben, ha elköteleződünk az euró bevezetése mellett. Eddig csak a magyar adófizetők pénzéből lehetett szerkezeti reformokat végrehajtani, 2018-tól azonban várhatóan ingyenes EU-pénzt is felkínál erre az Európai Bizottság. A 2020-ig tartó időszak még csak kísérleti fázis lenne, bár nem kis összegekkel, de a még nagyobb pénzekhez 2021-től férhetnénk hozzá és erős védőhálót is kapnánk. EU-pénzből modernizálhatnánk tehát a magyar államot és a gazdaságot, de ennek fontos feltétele lenne: kötelezzük el magunkat az euróbevezetés mellett. Amit még lehet tudni: az ajánlat még távolról sem végleges és vissza is lehet utasítani. A jövő heti EU-csúcson szondázzák először a tagállami vezetőket, aztán jövő nyárra kitisztulhat (valamennyire) a kép.

A cikk szerint nem véletlen, hogy ilyen tervet szövöget a Bizottság a zóna tagjainak és az egyelőre kívülállóknak. Amint ugyanis az Európai Központi Bank friss konvergenciaelemzéséből kiderül: az, hogy valamely tagállam bevezeti az eurót, nem jelenti automatikusan a felzárkózását. Ez sokkal inkább az ország intézményi és szerkezeti keretein múlik. Így tehát ezeket kell fejleszteni ahhoz, hogy tartós fejlődést, konvergenciát tudjon elérni az euróra törekvő (és a már bent lévő) tagállam.

Az új tervvel három legyet ütne egy csapásra az EU vezetése:

  • A még eurózónán kívüliek reformjaihoz pénzt adva bevonzza őket az övezetbe, így elkerüli, hogy a zóna határai mentén felerősödjön az EU megosztottsága
  • A már zónán belüliek reformjaihoz szintén pénzt ad, hogy a zónán belüli különbségek csökkenjenek, erősödjön a konvergencia és így javuljon a fizetési övezet stabilitása, fenntarthatósága.
  • A Stabilitási és Növekedési Egyezmény számszerű korlátai nem lazulnának, mégis rugalmasabbá, könnyebben teljesíthetővé tenné a rendszert a Bizottság.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik