Gazdaság
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) is greeted by European Union Commission President Jean-Claude Juncker of Luxembourg prior to their meeting at the European Union Commission headquarter in Brussels on September 3, 2015. Orban warned on September 3 that the wave of mostly Muslim refugees coming to Europe threatens to undermine the continent's Christian roots -- an idea rejected by German Chancellor Angela Merkel -- and insisted the migrant crisis was a German problem, not a European one as he defended his government's handling of thousands of refugees flooding into his country.  AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

Jól behúzták a kormányt a csőbe: akkor kapnak rengeteg pénzt, ha lemondanak a forintról

24.hu
24.hu

2017. 12. 08. 14:22

Korábban a témában:

Nagy ár -e a forint azért, hogy a kormány rengeteg EU-s ingyenpénzt kapjon a halogatott szerkezeti reformokra? Majd kiderül. A Portfolio cikke szerint ez lehetséges lesz a jövőben, ha elköteleződünk az euró bevezetése mellett. Eddig csak a magyar adófizetők pénzéből lehetett szerkezeti reformokat végrehajtani, 2018-tól azonban várhatóan ingyenes EU-pénzt is felkínál erre az Európai Bizottság. A 2020-ig tartó időszak még csak kísérleti fázis lenne, bár nem kis összegekkel, de a még nagyobb pénzekhez 2021-től férhetnénk hozzá és erős védőhálót is kapnánk. EU-pénzből modernizálhatnánk tehát a magyar államot és a gazdaságot, de ennek fontos feltétele lenne: kötelezzük el magunkat az euróbevezetés mellett. Amit még lehet tudni: az ajánlat még távolról sem végleges és vissza is lehet utasítani. A jövő heti EU-csúcson szondázzák először a tagállami vezetőket, aztán jövő nyárra kitisztulhat (valamennyire) a kép.

A cikk szerint nem véletlen, hogy ilyen tervet szövöget a Bizottság a zóna tagjainak és az egyelőre kívülállóknak. Amint ugyanis az Európai Központi Bank friss konvergenciaelemzéséből kiderül: az, hogy valamely tagállam bevezeti az eurót, nem jelenti automatikusan a felzárkózását. Ez sokkal inkább az ország intézményi és szerkezeti keretein múlik. Így tehát ezeket kell fejleszteni ahhoz, hogy tartós fejlődést, konvergenciát tudjon elérni az euróra törekvő (és a már bent lévő) tagállam.

Az új tervvel három legyet ütne egy csapásra az EU vezetése:

  • A még eurózónán kívüliek reformjaihoz pénzt adva bevonzza őket az övezetbe, így elkerüli, hogy a zóna határai mentén felerősödjön az EU megosztottsága
  • A már zónán belüliek reformjaihoz szintén pénzt ad, hogy a zónán belüli különbségek csökkenjenek, erősödjön a konvergencia és így javuljon a fizetési övezet stabilitása, fenntarthatósága.
  • A Stabilitási és Növekedési Egyezmény számszerű korlátai nem lazulnának, mégis rugalmasabbá, könnyebben teljesíthetővé tenné a rendszert a Bizottság.

Kiemelt kép: Europress

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.