Gazdaság

A többség szerint nem állunk készen az euró bevezetésére

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 20. 09:34

De sokan vannak azok is, akik viszont azt gondolják, hogy eljött az ideje.

Magyarország még nem áll készen az euró bevezetésére – ezt mondta a megkérdezettek többsége (45 százaléka) az IDEA Intézet felmérésében, amelyet az ATV közölt elsőként. Ugyanakkor 41 százalékuk szerint viszont az ország megfelel a bevezetés feltételeinek.

A legtöbben a MoMa és a DK szavazói közül vezetnék be már most az eurót, legkevesebben pedig a Jobbik (30 százalék) és a Fidesz-KDNP (28 százalék) szavazói közül látják ezt most reálisnak.

A felsőfokú végzettségűek 41 százaléka áll a mostani bevezetés mellett, míg az alap- és középfokú végzettségűek többsége inkább kivárna.

Míg a MoMa és a DK- szavazók nagy többsége szerint (80 százalék, illetve 70 százalék) az euró mielőbbi bevezetése érdekében fel kell áldozni az önálló pénzügypolitikát, a Fidesz- és Jobbik-szimpatizánsok éppen az ellenkezőjét mondják.

Mind az összes megkérdezettek, mind a pártválasztókat tekintve kisebbségben van az az álláspont, amely szerint az euró mielőbbi bevezetése érdekében a költségvetési hiány fontosabb, mint a befektetés az oktatásba és egészségügybe.

Abban viszont minden párt szavazóinak többsége egyetért, hogy az eurózóna fenntarthatóságának érdekében a tagállamokban be kell tartaniuk a 3 százalékos költségvetési hiányt.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. október 24-31. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

Kiemelt kép: Europress

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.