Gazdaság

Miniszteriális segítséggel törnék le az irreálisan magas buszos kgfb-t

24.hu
24.hu

2018. 05. 15. 15:24

A biztosítási díjak drasztikus emelkedése kapcsán egyeztetések kezdődtek a felügyeleti szervek és az autóbuszos személyszállítók között.  
Korábban a témában:

Példa nélküli folytatást könyvelhet el a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary elnökségének áprilisi intézkedése: a fejlesztési tárca kezdeményezésére május 15-én háromoldalú egyeztetést tartott a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a fuvarozói érdekképviselet az autóbuszok 2018. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjainak drasztikus emelkedéséről.

Az NFM korábban azt nyilatkozta, hogy kartellgyanú is felmerült:

Tótkomlós, 2017. október 6.
Kerekeire állítanak egy oldalára borult autóbuszt a tûzoltók a Tótkomlós és Kaszaper közötti úton 2017. október 6-án. A balesetnek három súlyos sérültje van, az utasok többsége az elsõdleges információk alapján könnyebben sérült.
MTI Fotó: Donka Ferenc
Vizsgálat indul az autóbuszos személyszállítók kgfb-díjainak emelése miatt
A biztosítótársaságok háromszoros, négyszeres biztosítási díjat követelnek a buszos vállalkozásoktó

A NiT Hungary írásban is előterjeszti azokat a konkrét megoldási javaslatokat, melyekkel tervezhetőbbé tehető a személyszállító kis- és középvállalkozások tevékenysége.

Az utasok is megérezhetik, ha irreálisan nő a kötelező

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a gépjármű-üzemeltetés és a szolgáltató tevékenység alapfeltétele, amely állandó költségként jelenik meg a vállalkozóknál, szögezik le. Az autóbusz járműkategóriában a díjak egyidejű és nagyarányú emelése a vállalkozások számára súlyos terhet jelent, amit hosszú távon az utasok is megérezhetnek, hiszen a vállalkozások a költségek továbbhárítására kényszerülhetnek. A közlekedésért felelős minisztérium kezdeményezésére május 15-én egyeztetések kezdődtek a felügyeleti szervek és az autóbuszos személyszállítók között.

Világosan látszik, hogy a járműkategóriára 2018-tól alkalmazott díjképzés szempontrendszere és a díjak kalkulációja átláthatatlan és kiszámíthatatlan, emellett a biztosítói piac nagy része tudatosan, irreális tarifák meghirdetésével tartja távol magát ettől a szegmenstől. A legnagyobb előrelépésnek most az tekinthető, hogy elismerve a NiT Hungary hitelességét és képviseleti jogosultságát a témakörben, egymás szempontjait és érveit is megismerve, kölcsönösen át tudtuk tekinteni az autóbuszok kötelező felelősségbiztosítása körül kialakult helyzetet. Tárgyalópartnereink megértették azt a problémát, amit az évközi díjtarifa-hirdetés és a KGFB díjak rendszerének átláthatatlansága jelent az autóbuszos kkv-k körében

– emelte ki Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A keddi egyeztetésen felvetett érdekképviseleti elvárások és szakmai javaslatok hamarosan írásban is eljutnak az MNB és a GVH illetékeseihez. A NiT Hungary a tervezhetőség szempontjából elsősorban az évi egyszeri, év végi díjtarifa-hirdetésre való visszaállást, illetve a kkv-k érdekeinek védelmében, a kedvezményekre jogosító „flotta” meghatározásánál a jelenlegi 5 járműről a 3 járműre való csökkentést látja perspektivikusnak. Ugyanakkor továbbra is fontosnak tartja, hogy valós piaci verseny alakuljon ki a biztosítói környezetben, a jelenlegi díjajánlatok ugyanis a százezres és a több tízmilliós nagyságrend között mozognak. A szervezet indítványozni fogja azt is, hogy a felügyeleti szervek vizsgálata a terjedjen ki a teljes haszonjármű-szegmens KGFB díjainak változására.

Azok a javaslatok, amelyekkel a jelenlegi szabályozási környezetben élhetünk, talán biztosítani tudják azt, hogy a vállalkozói tevékenység környezetét biztosítási szempontból kiszámíthatóbbá tegyük. Azt azonban be kell látni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás olyan költség, amely az áthárítás kényszeréből fakadóan megjelenik a fuvardíjakban, így a mostani drasztikus emelkedés terheit végső soron a megrendelők, az utasok lesznek kénytelenek viselni

– mondta Dittel Gábor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.