Pénzügy

Kgfb: a durva drágulások mellett díjcsökkenés is van

biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )

Miközben a hírek rekordmértékű drágulásról szólnak, konkrét kalkulációink alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak nagyot nőttek, jelentősen csökkentek, sőt változatlanul is maradtak. Mindezt egyszerre, persze biztosítónként eltérő módon.

Kötelező biztosítás (Kötelező biztosítás)
Kgfb: 14 százalékkal emelkedett az átlagdíj
A K&H, az Allianz és az Union viszik az új kötések mintegy 60 százalékát.

Mindez úgy derült ki, hogy az Azénpénzem.hu konkrét esetekben hasonlította össze, hogy a tavalyihoz képest miként alakultak a kgfb díjai. Például egy hosszú idő óta balesetmentes, idősebb autót vezető fővárosi nőnek a korábbihoz képest 20 százalékkal többet kell majd fizetnie, de ennél kedvezőbb ajánlatot más biztosítónál sem talál. A különböző biztosítók által közzétett tarifák azonban megdöbbentő módon alakultak egy év alatt.

Találtak olyan társaságokat, amelyek ötödével drágítottak, de akadt ugyanilyen mértékű csökkentés is. Miközben van biztosító, ahol majdnem a duplájára emelkedett a díj (ebben a konkrét esetben), másutt viszont 38 százalékkal mérsékelték az árat. Szerintük nyilvánvaló, hogy a különböző biztosítók preferenciái változnak, és persze akad társaság, amelyik korábban teljesen kiárazta magát a piacról, és most csak ezen próbál változtatni.

Ami jó hír: a MABISZ már elindította független Díjnavigátorát, amivel össze lehet hasonlítani az ajánlatokat. Az első autóját beszerző, friss jogosítvánnyal rendelkező belvárosi fiatalra, de az idősebb, balesetmentes vidéki tanárnőre (utóbbinál jött ki számunkra a 18 ezer forintos éves átlagdíj) is igaz, hogy a díjak biztosítónként meglehetősen vegyesen változtak – jegyzik meg.

Tanácsuk végül: egy kalkulációt mindenkinek megér a dolog, különösen mivel ezt már a kötésekben nem érdekelt felületen is meg lehet tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik