Gazdaság
közmunkások (Array)

Policy Agenda: Minél több a közmunkás egy településen, annál nagyobb a Fidesz támogatottsága

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 05. 10. 09:41

Korábban a témában:

A választási adatok mélyelemzése alapján továbbra is az látszik, hogy a baloldali pártok  versenyképesek a fővárosban, ha együtt indulnak. A problémák azonban már a  jogú városokban és a 20 ezer fő feletti nagyvárosokban is láthatóak. A kistelepülések Magyarországa abszolút értelemben is eltolódott a Fidesz-KDNP felé, és egyedül többségben vannak az ország ezen részén – írja a baloldal helyzetésről szóló elemzésében a Policy Agenda.

Az elemzők szerint ha különböző háttérváltozókkal is megvizsgáljuk a településeket, akkor három tanulságos adatot is kapunk:

  • minél kisebb egy falu, annál nagyobb a Fidesz-KDNP támogatottsága;
  • nem számít az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, hiszen ahol tartósan nem képes az állam háziorvosi praxis betölteni, ott is abszolút többsége van a Fidesz-KDNP-nek;
  • minél több a közmunkások aránya egy településen annál nagyobb a Fidesz-KDNP támogatottsága.

A 2014-es választáshoz képest nem volt elmozdulás a baloldali szavazói tömbben. A tömbön belül a pártok támogatottsága változott ugyan, és az LMP minimálisan képes volt előretörni, de ez kevés volt ahhoz, hogy akár az első számú baloldali erő legyen, vagy képes legyen az egész szavazói tömböt magával húzni.

Közben megjelent egy 5%-os támogatottságú ellenzéki szavazói bázis, amely nem jobbikos, és nem baloldali, legalábbis pártpreferenciája alapján. Az ő további sorsuk nyilvánvalóan inkább attól függ, hogy képes lesz-e változni az ellenzéki világ, és ebben megtalálják helyüket.

A Policy Agenda szerint amennyiben a magyar baloldal nem akarja végleg átadni a terepet a Jobbiknak, és más jobboldali pártkezdeményezéseknek, hanem önálló erőként akar megmaradni a politikai térképen, akkor három dolgot kell tennie:

  • legalább egymás közötti együttműködési forma, alkalom megteremtése, amelynek próbája a 2019. évi önkormányzati választás;
  • személyes jelenlét megteremtése minél több kistelepülésen, amelynek legfőbb mérföldköve a 2019. évi önkormányzati választás. A 2018. évi választási eredmények azt mutatják, ahol például az MSZP képes volt korábban önkormányzati jelöltet állítani, ott a baloldal 23%-kal több szavazatot kapott;
  • tartalmi változtatás, amely nem a Fidesszel szemben fogalmazza meg önmagát, hanem a választói problématérképhez igazítja politikai vízióját.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.