A NAK közleménye szerint a rekordmeleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, emiatt idén kevésbé lesz érezhető a különbség a szabadföldi valamint a fóliás szamóca betakarítási ideje között. Míg a magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül piacra, addig a hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával már egy hónappal korábban is lehetett találkozni.
Közölték: a magyarországi ültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jövőbeni jégkárok mértékét – az agrárkamara által kiépített és május elején üzembe helyezett – országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer már csökkenti.
A kamara arra is adott tippet, honnan tudhatjuk, hogy biztosan magyar epret kínálnak-e nekünk:
- a friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált árutól, állaga nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, de a különbség az ízben is megjelenik.
Magyarországon mintegy 800 hektáros területen – a termelési adatok szerint – évente az időjárási viszonyok miatt változóan 8-10 ezer tonna szabadföldi szamóca terem. A főbb termőterületek Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.
Arról nem írtak, hogy mennyiért vehetjük majd a szabadföldi magyar epret.
Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán