Gazdaság

Kijött a figyelmeztetés a magyar szamócapiacról

A termelők alig találnak napszámost, aki leszedi a szamócát, mert aki tehette, az elment nyugatra szüretelni – írta a Népszava.

Pedig  az elmúlt években emelkedtek a fizetések, idén nyáron már 800-1400 forintos órabérért lehetne szedni a gyümölcsöt, Ausztriában és Németországban viszont 8-10 euróért, vagyis óránként 2500-3100 forintért lehet pontosan ugyanazt csinálni.

Az országban lévő mintegy 800 hektáros termőterület hozzávetőlegesen fele hajtatás (üvegház vagy fólia). Az évi átlagos szamócatermés 8-10 ezer tonna, ami a szabadföldi viszonyok miatt évente változó. A szamócaimport volumene az elmúlt években mintegy 3 ezer tonna körül alakult, a főbb partnerek Spanyolország (mintegy 50 százalék) és Görögország (mintegy 25 százalék).

Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak azt mondta, hogy évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Az alelnök olyan termelőről is tud, aki a munkaerőhiány miatt hagyott fel a szamócatermesztéssel.

Az alelnök szerint ha nem változnak a trendek, akkor idővel itthon is muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árában is meglátszik majd.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik