Gazdaság
Szeged, 2015. április 22.
A CBA Kereskedelmi Kft. magyar kereskedelmi üzletlánc modern áruházának névfelirata a Károlyi és a Feketesas utca sarkán.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Megvan, ki vette meg az egyik nagy Palóc-boltot

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 04. 18. 08:53

Korábban a témában:

Elkelt a CBA tavaly májusban felszámolás alá került korábbi franchise partnere, a Palóc Nagyker szolnoki üzlete. A több mint 2000 négyzetméteres ingatlant a nyílt liciten 460 millió forintért vitték el, ami több a 399 millió forintos becsértéknél és egy hajszállal a 458,77 milliós kikiáltási árnál is magasabb. Az ügylet minden bizonnyal lezárult az állami felszámolóval, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel (NRN), hiszen a tulajdoni lapra már rávezették az új tulajdonost: a nagykereskedelemmel, és a Vadász csokik gyártásával foglalkozó Árklub Kereskedelmi Kft.-t. Ez az a családi cég, amely márciusban 3,3 milliárd forint kormányzati támogatást nyert el bátonyterenyei csokigyár-beruházáshoz.

Az Árklub azért vásárolta meg az ingatlant jóval a becsérték fölött, mert bíznak benne, hogy hosszú távon jó vételt csináltak,

válaszolta megkeresésünkre a kereskedelmi és marketingigazgató. Az ingatlant ők fogják üzemeltetni, de hogy hogyan hasznosítják, arról Tóth Csaba szerződéseikre hivatkozva a nyitásig nem adhat információt.

A Palóc Nagykernek összesen 86 üzlete volt, és az állami felszámoló úgy fogott neki a pályáztatásnak, hogy megpróbálja egyben értékesíteni a stratégiailag kiemelt cég bolthálózatát. Úgy tervezett, hogy idén nyárra siker koronázhatja küldetésüket, ám nincs könnyű dolguk, ha ezt a célt tartani akarják. Az Árklub mindenesetre más Palóc-üzletet nem vett, csak ezt az egyet.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán piaci információi szerint inkább a magyar láncok, főleg a Coop érdeklődtek a Palóc-boltok iránt, a multik nemigen. De az érdeklődés is inkább arra a néhány üzletre korlátozódott, amelyek jó helyen vannak, jó értékesítési paraméterekkel. Szóval a csomagajánlat nem volt túl vonzó. Az általunk beazonosított vevő, az Árklub azonban se nem multi, se nem magyar kiskerlánc.

Ami kelendő volt, és ami nem

Lassan, de fogyogat a felszámolási vagyon, elkelt például a Palóc Nagyker üzletrésze a 2,4 milliárd forint jegyzett tőkéjű CBA Kereskedelmi Kft.-ben, bár nem adtak érte sokat: az 55 millió forint névértékű cégrészért 35 millióért vitték el. Novemberben eladták egy dabasi és egy salgótarjáni bérelt bolt berendezését is, de csak a becsérték mintegy feléért, pár millió forintért. Márciusban volt egy sikertelen salgótarjáni raktárárverés, meg egy sikeres tárgyieszköz-értékesítés, ahol ráadásul a becsült érték majdnem háromszorosáért, 10 millió forintért keltek el a felkínált dolgok.

Áprilisban pedig egy nagyobb csomag, ingatlanokból (köztük telkekből, áruházakból), berendezésekből, eszközökből, gépekből, összesen 39 tételből álló pályázat volt sikeres. Igaz, a 961 millió forint becsült értéknél kevesebbet, 725 millió forintot ajánlottak érte. Az eljárást eredményesnek hirdették, de még tart a kiértékelés, és egyelőre nem tudni, hogy ki volt a vevő, a licitnaplóban ugyanis csak kódok szerepelnek.

A bezárt boltok zöme kinyithat

A még folyamatban lévő pályázatok közül a salgótarjáni központi telephelyre kiírt értékesítési felhívásra első körben nem érkezett ajánlat, most jön a második kör. És vannak más olyan pályázatok is, amelyek első körben nem voltak sikeresek – ezeknél előkészítés alatt áll az újbóli pályázati kiírás. Van még egy csomagajánlat, amelyben a bolthálózat egészére vonatkozó, több tételből, ingatlanból és ingóságból álló vagyoncsoportot hirdettek meg – ennél most zajlik a kiértékelés.

A felszámoló NRN a helyi lakosság ellátásával indokolja, miért szeretné egyben értékesíteni a bolthálózatot. Pont ezért a működtethető üzleteknél a pályázati kiírásban szerepel, hogy előnyt élveznek, akik kiskereskedelmi tevékenységet folytatnának. Vályi Attila felszámolóbiztos bízik abban, hogy a bezárt boltok meghatározó hányada ismét működővé válhat.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.