Gazdaság

Milyen gazdasági lépések várhatóak a választások után?

Nagy gazdaságpolitikai fordulat nem várható a választások után, ugyanakkor közép- és hosszabb távon lesz teendője az új kormánynak. A legfontosabb kérdés, hogy mennyire lesz szigorú a 2019-es büdzsé – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A választások valóban nem okoztak felfordulást a pénzügyi piacokon a magyar eszközök esetében. Az euró árfolyama a devizapiacon hétfőn reggel 312 forint körül mozgott, ez lényegében megegyezik a korábbi szinttel. A budapesti tőzsde hétfőn reggel erősödéssel kezdett, délelőtt a Mészáros-papírok kifejezetten jól teljesítettek.

Ugyanakkor hétfő reggel jött a hír, hogy a választásokat megelőző három hónapban az államháztartás központi alrendszere brutális, 871,9 milliárd forint hiánnyal zárt. Ez azt jelenti, hogy:

  • a kormány február végéig a teljes évi előirányzat 38,7 százalékát elköltötte
  • a februári 526,6 milliárd forint után még jó 350 milliárdot elköltöttek márciusban.

Az NGM mindezt úgy kommuikálta, hogy változatlanul stabil az államháztartás helyzete. Idén továbbra is 2,4 százalékos hiánycéllal számolnak, az államadósság arányának további csökkenése mellett, amit a tavalyi évhez hasonlóan egy 4 százalék feletti gazdasági növekedés segíthet elő.

Németh szerint az egyik fő kérdés, hogy a jövő évi büdzsében visszaszorítják-e a hiányt a 2017-es 2 százalék környékére vagy akár az 1-1,5 százalékos sávba, mert erre is volna lehetőség. Úgy vélte, az idén 2,3 százalékos költségvetési hiányra van kilátás, részben a választások miatti kiadások emelkedése miatt. A költségvetési hiány jövőbeni alakulását pedig befolyásolhatják a jövő évi önkormányzati választások is.

A hiánycsökkentésre azért lenne szükség, mert a ciklikusságot figyelembe véve strukturálisan kedvezőtlenül alakul a hiány. Mégpedig azért, mert a gazdasági növekedés magas, ezáltal az adóbevételek emelkednek, ehhez képest azonban nem mérséklődött a deficit. A hiánycsökkentésre a jobb hitelminősítés elérése miatt is nagy szükség lenne, mondta.

Képünkön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter látható. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik