Belföld választás 2018
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Durva osztogatásba kezdett a kormány a választások előtt

24.hu
24.hu

2018. 03. 14. 08:54

Korábban a témában:

Az elmúlt hetekben két jelentős jóléti intézkedést is bejelentett a kormány, amelyek a választások előtt megterhelik a költségvetést. Közben arról beszélnek, hogy nem lesz választási költségvetés, és a rezsicsökkentés, valamint az Erzsébet-utalvány nem kapcsolódik az áprilisi voksoláshoz. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy 2014-es időszakkal összehasonlítva hogyan alakul a választások előtti „számla”.

Mégiscsak választási év van…

Tavaly közzétett elemzésükben ezt írták:

A 2018. év első pár hónapjában kb. 70 milliárd forintot tud a kabinet elkölteni, kifejezetten a választásokra időzítve. A 2018. évi költségvetés alapján ugyanis van 110 milliárd forint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretéve, amelynek 40 százaléka az első félévben a kormány döntése által felhasználható. Továbbá az Országvédelmi Alapba 60 milliárd forintot tervezett a kormány, amelynek fele 2018. március 31-e után (kedvező gazdasági adatok esetén) szintén felhasználhatóvá válik.

A költségvetés terhére a választások előtt szívesen hoznak olyan döntéseket a kormányon lévő pártok, amelyek segíthetik a választási győzelmet. Ebben a tekintetben nem lóg ki a sorból a mostani kormány sem.

A politikai célú pénzosztogatásoknak három lehetséges formáját látja a PA, plusz megemlítik a jolly jokert is:

  • A klasszikus: a költségvetés általános tartaléka (rendkívüli kormányzati intézkedések és Országvédelmi Alap) terhére költik a pénzt. Ez az első negyedévben 44 milliárd forintot jelent, míg április 1-től további 30 milliárd forintot.
  • Pénzügyi forrás a belső tartalékok átcsoportosítása. Ezek olyan pénzek, amelyeknek nem volt még konkrét célja, ezért a kormány egy határozattal dönthet a felhasználásukról. Általában ilyenek azok az önkormányzati támogatások, amelyekből a választási kampányban egyre több lesz.
  • A korábbi években képződött maradványok felhasználása. Ez egyébként az év során még jelent majd problémát.
  • A három forráson felül van egy „joker-lap”, ez pedig az, amikor a kormány nem mondja meg az adott döntés fedezetét , hanem csupán arról dönt, hogy támogatást ad bizonyos feladatra, és az ellentételezést a nemzetgazdasági miniszternek kell majd előteremteni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezeket az összegeket majd az év második felében csoportosítják át más költségvetési sorokból.

Mekkora osztogatás indult…

Ez a választási kampány is tartogat váratlan húzást a kormány részéről. A 2014-es választási időszakkal ellentétben, ebben az évben elővették a költségvetés joker-lapját, és annak terhére jelentős költekezésbe kezdtek. Ezáltal a várakozásokkal ellentétben nem 70 milliárd forintról döntött a kormány január eleje óta, hanem valójában kb. 163 milliárd forint az eddigi számla, és még hátravan a kampányból 3 és fél hét.

A „választási költségvetés” tételei között találhatóak a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalvány, egyházi támogatások, de több kisebb önkormányzati beruházás is, illetve sporttámogatás. Az egyik legnagyobb tétel a téli rezsicsökkentés, amely fedezetének egy része szerepel csak a költségvetésben. A többi forrása egyelőre költségvetésen kívüli tétel, amely lényegében azt jelenti, mintha az állami cég profitjáról mondanának le.

Négy éve nem kellett ennyire osztogatni…

A PA megvizsgálta még azt is, hogy 2014 azonos időszakában milyen osztogatás történt. Összességében 31 milliárd forintot költöttek el, amely a mostani összeg csupán 19 százaléka. Ehhez jött még a választások utolsó szűk hónapjában 27 milliárd forintos pénzkiadás.

Jó látszik, hogy a kormánya mostani kampányban nem bíz semmit sem a véletlenre és jelentős pénzosztásba kezdett. Az pedig veszélyes, hogy ennek egy része jelenleg csupán egy ígérvény, amelynek a fedezetét a választásokat követően kell majd megtalálni. Miután a kampány egyre „forrósodik”, nehezen elképzelhető, hogy megállna itt a pénzosztás – jegyzi meg a Policy Agenda elemzése végén.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.