Pénzügy

A nagy költekezésből kevesebb pénz jutott közoktatásra, de a nyugdíjasok nagyot nyertek

Közel 2500 milliárd forinttal költött többet tavaly a kormány, mint eredetileg tervezte – olvasható az e heti HVG-ben.  Bár a zárszámadási törvényből felsejlik, milyen elképesztő pénzszórás folyt, annak érdemi magyarázatát megspórolta a kormány a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényben.

Nem adnak érdemi magyarázatot, miből tevődik össze ez a bődületes többlet, milyen indoklással, milyen kedvezményezettek részesültek belőle a legnagyobb mértékben.A kormány már év közben megemelte a bevételi és a kiadási előirányzatot, majd az év végéhez közeledve újabb 616 milliárdot szórt ki az ablakon.

Az év végi költekezés nélkül teljesülhetett volna, amit Orbán Viktor beharangozott, hogy szeretne „nullás” költségvetést látni. Itt volt az alkalom, ám elszalasztotta. Jó okkal: nem akarta a gazdaságot a választások előtt költségvetési restrikciónak kitenni, írták.

A hetilap szerint:

  • Inkább tőkét juttattak az Eximbanknak, amely új szerepében vállalja a kormány belföldi klientúrájának hitelezését.
  • Pluszforrásokat adtak az egyházaknak, sportszervezeteknek, és Erzsébet-utalványt küldtek a nyugdíjasoknak.
  • Viszont a bevételi többletből a krónikus fizikai és pénzügyi deficitekkel küszködő humán ágazatok alig láttak valamit.
  • Az egészségügy legfeljebb minimális mértékben részesült belőle, alig valamivel költhetett többet, mint amennyi pluszbevétel a járulékokból befolyt.
  • A közoktatás pedig egyenesen bukott.

Kiemelt kép: Thinkstock 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik