Belföld

Rögzítették a károkat, de nem fizettek Mészáros Lőrincék balatonszemesi pusztítása után

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2018. 03. 01. 18:57

Nemrég írtunk arról, hogy a dél-balatoni sínfelújítás komoly természeti károkat okozott Balatonszemesen, most viszont az is kiderült, hogy

van olyan üdülőtulajdonos, akinek egyszerűen nem fizetik ki a biztosító által elismert kárt.

Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a V-Híd Zrt., vagyis a Déli Part 2016 Konzorcium a helyi önkormányzat beleegyezésével a falu közepén alakított ki egy területet törmeléklerakásra, betonkeverésre és sóderszitálásra. Ennek meg is lett az ára, fákat vágtak ki, és a földdel tették egyenlővé a nyaralókkal teli üdülőövezet egy részét, ami most így néz ki:

A pusztítás viszont nemcsak a természetet viselte meg, hanem néhány helyi nyaralótulajdonos telkét, házát, környezetét is.

Éppen az ilyen esetek miatt a munkák kezdetén a Déli Part 2016 Konzorcium létrehozott Fonyódon egy panaszirodát a kárt szenvedett üdülőtulajdonosok kártalanítási ügyeinek intézésére a velük szerződött Allianz biztosítóval együtt.

Vagyis a lehetőség adott lenne a kártalanításra, a biztosító mégsem fizet. Vagy legalábbis nem minden esetben. 

Megállapodtak, majd eltűntek

Tar András balatonszemesi üdülőtulajdonos közvetlen szomszédságában folytak a munkák, és a munkagépek miatt a falon repedések keletkeztek. A jegyzőkönyv szerint Tar Andrást 250 ezer forint kártérítés illeti, ő mégsem látott egy forintot sem, ráadásul azt sem árulják el neki, miért nem fizetnek.

Tar András 2016 október 6-án került először kapcsolatba a panaszirodával. Kezdeményezése nyomán az Allianz biztosító felvette vele a kapcsolatot a károk felmérése ügyében. Először 2017 februárjában, majd 2017 júniusában mérték fel telkén a károkat. A szemléken jelen volt az Allianz Hungária munkatársa, Buday Zsolt főépítésvezető és Láposi János főmérnök.

A július 10-i szemle alkalmával megállapodtak egy 250 ezer forintos kártérítési összegben. Tar András azonban két hónapig hiába várta a pénzt, illetve bármi ezzel kapcsolatos tájékoztatást a biztosítótól, ezért szeptember 20-án levelet írt nekik.

Az Allianz viszont biztosítási titoktartási kötelezettségre hivatkozva azt ajánlotta Tar Andrásnak, hogy forduljon a károkozóhoz, vagyis a Déli Part 2016 Konzorciumhoz. Ezek után felvette velük a kapcsolatot, ők viszont nem értették, hogy az Allianz miért hozzájuk irányítja a károsultat.

Az Allianz tehát egy létező kárszám ellenére sem ad felvilágosítást és már sokadik alkalommal a konzorciumhoz küldi Tar Istvánt, ők viszont semmilyen megkeresésre nem reagálnak.

Mindenki a másikra hárítja a felelősséget

Mi is tettünk egy próbát, hátha többet megtudunk erről a konkrét káresetről, illetve általánosságban a balatoni sínfelújítás körüli kárfolyamatokról. Kíváncsiak lettünk Tar András történetét hallgatva, hogy eddig hány panasz érkezhetett az irodába, és ebből hány károsultnak fizetett a biztosító.

Első körben az Allianzt kerestük, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy ügyfelük meghatalmazásának hiányában a hatályban lévő biztosítási törvény értelmében az általunk kért információk biztosítási titoknak minősülnek, így sajnos nem tudnak információt nyújtani. Sőt, a felhatalmazás hiányában arról sem tájékoztathatnak, hogy a Swietelsky Kft.-vel szerződéses viszonyban vannak-e.

Azt javasolták, hogy a feltett kérdésekkel kapcsolatban a Swietelsky Kft.-t keressük. Így is tettünk, felhívtuk a Swietelskyt is magába foglaló Déli part 2016 Konzorcium projekt vezetőjét, Kónya Viktort és helyettesét, Kókai Annát. Utóbbi nem válaszolt kérdéseinkre, inkább csak arra volt kíváncsi, honnan tudtuk meg a telefonszámát. Kónya Viktor már segítőkészebb volt, ő viszont csak annyit árult el, hogy a konzorcium munkatársai titoktartási kötelezettség miatt nem nyilatkozhatnak. Ezért azt javasolta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel vegyük fel a kapcsolatot.

De ott sem jártunk sikerrel. Kérdéseinkre nem válaszoltak, csak annyit írtak, hogy

a panasziroda fenntartása minden projekt esetében a kivitelező szerződés szerinti kötelezettsége, ennek megfelelően a Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasútvonal átépítése tárgyú vasútfejlesztés időszakában (előreláthatólag 2018 őszéig) a Déli Part 2016 Konzorcium is eleget tesz ennek. A panasziroda célja nem kártérítések fizetése, hanem a panaszok kezelése. Ezek között előfordulhatnak olyan jellegűek is, amelyek a kivitelezőnek felróható károkozásra irányulnak, ilyen esetben a kivitelező, igazolt esetben, a Ptk. szabályai szerint a kárértéket megfizetni köteles.

Vagyis erősen kerülték a konkrétumokat, így hát felhívtuk Könczöl Orsolyát, a NIF Zrt. kommunikációs munkatársát, hátha szóban többre jutunk. Ő azt mondta, kérdéseinkkel keressük a kivitelezőt, vagyis a Déli Part 2016 Konzorciumot. Jeleztük neki, hogy éppen onnan küldtek minket a NIF-hez. Így zárult be a kör anélkül, hogy bármit is megtudtuk volna arról, hány kárbejelentés érkezett a balatoni sínfelújítás miatt és hány esetben fizettek valamilyen kártérítést a károsultaknak. Kérdéseinkre ezért közérdekű adatigényléssel próbálunk választ kapni.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.