Gazdaság

Van bank, ahol népszerűbb a bankkártyás fizetés, mint a készpénzezés

Mind célirányosabban használják bankkártyáikat és az elektronikus csatornákat a CIB Banknál folyószámlával rendelkező lakossági ügyfelek: a pénzintézet adatai szerint csupán 40 százalékuk vesz fel havonta legalább egyszer készpénzt a számlájáról. Érdekesség, hogy a törvényben meghatározott havi két ingyenes készpénzfelvételt ennél jóval többen igényelték a banknál.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyarországi kártyabirtokosok átlagosan 5,9 alkalommal fizetnek egy hónapban bankkártyával, és egy fizetés alkalmával jellemzően átlagosan 7 376 forintot költenek, míg az érintéssel történő fizetést lehetővé tevő kártyákkal az átlagos tranzakciós érték ennél alacsonyabb, 5 551 forint, melynek vélhetően az az oka, hogy a kis összegű, eddig jellemzően készpénzes fizetéseket felváltotta ez a fizetési mód.

A CIB ügyfeleinél a bankkártyás fizetések száma jellemzően magasabb, mint a piaci átlag. A legtöbbet élelmiszervásárláskor használják a kártyát, utána következnek az éttermek, a gyógyszertárak, az áruházak, a benzinkutak, a ruhaboltok, de sokan fizetnek kártyával a közműszolgáltatóknál, a taxikban, illetve tömegközlekedéssel kapcsolatban, az elektronikai áruházakban, a telekommunikációs szolgáltatóknál, valamint a sporttal, szabadidős tevékenységgel kapcsolatos üzletekben és a játékboltokban is.

Érdekesség, hogy a legkisebb összeg, amit az ő kártyájukkal fizettek, 0,01 forint volt, míg a legnagyobb majdnem 20 millió forint.

Azok közül, akik vesznek fel készpénzt, 50 százalék havonta egyszer, 50 százalék pedig kétszer vagy annál többször teszi ezt meg. Hitelkártyáját a túlnyomó többség csak vásárláshoz veszi elő, ami arra utal, hogy jól ismerik a konstrukció sajátosságait: ezen plasztikok esetében a készpénzfelvételnek külön díja van, és a tranzakció napjától kezdve havi kamatot számít fel rá a bank, míg a betéti kártyákkal történő fizetés díjmentes itthon és külföldön is.

A bank adatai szerint a folyószámlával rendelkező ügyfelek havonta átlagosan egynél több átutalást indítanak, csoportos beszedési megbízást pedig a számlatulajdonosok közel fele állított be. Figyelemreméltó, hogy az összes lakossági átutalási tranzakció 98 százaléka már online csatornán történik, ennek több mint a harmada a bank mobilalkalmazáson keresztül. A 2016-ban elindított mobilapplikáció népszerűsége töretlen: az internetbankkal rendelkező lakossági ügyfelek közel fele rendelkezik vele, és ez a szám hónapról hónapra emelkedik.

Kiemelt kép: MTI / Földi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik