Gazdaság
Budapest, 2009. szeptember 24.
Az OTP Bank a MasterCarddal együttmûködésben elsõként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert, melyet egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutattak be. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegû készpénzes vásárlások helyettesítésére.
MTI Fotó: Földi Imre

Pár éven belül lenyomhatja a bankkártya a készpénzt

24.hu
24.hu

2017. 10. 26. 11:54

Rohamosan bővül, 2015 eleje óta háromszorosára nőtt az érintéses vásárlások aránya. A teljes kártyával bonyolított forgalmat nézve is töretlen a fejlődés, egyedül az elfogadóhelyek száma fékezi a további növekedést.
Korábban a témában:

Az elmúlt évek gazdasági növekedésének köszönhetően ma rekordmennyiségű, az éves GDP körülbelül hetedével egyenértékű készpénz áll forgalomban, négyötöde a háztartásoknál. A készpénz nem ideális fizetési forma, helyettesítésére a legelterjedtebb alternatíva a bankkártya.

Az ügyfelek hatból öt esetben vásárlásra használják a kártyájukat. Kulcsfontosságú, hogy az elfogadói oldalon, vagyis a kereskedőknél is rendelkezésre álljon a szükséges infrastruktúra, legyen elegendő mennyiségű terminál, vetette fel a témával kapcsolatban az OTP Bank Külső Értékesítési Főosztály igazgatója, Aradi-Dévényi Rózsa.

Magyarországon jelenleg körülbelül 130 ezer darabra tehető a terminálok száma, döntő többségüket kereskedőknél érhetik el a vásárlók. Számuk folyamatosan növekszik, jelenleg évi 8 százalékkal bővül. Az elfogadói forgalomban is egyre nagyobb szeletet hasít ki a kártyás fizetés, jelenleg mintegy négytizedét adja. Néhány éven belül átveheti a vezető szerepet a készpénztől, tette hozzá Aradi-Dévényi Rózsa.

Egyre népszerűbb a kártyás fizetés Magyarországon
A második negyedévben 1066 milliárd forint összértékben vásároltak bankkártyával.

Véleménye szerint nyilvánvaló versenyhátrányba kerül az a kereskedő, aki még nem teremtette meg a kártyás fizetés lehetőségét. A terminálok terjedését most kormányzati program is segíti.

A kibocsátott kártyák 72 százaléka, a kereskedői terminálok négyötöde képes az érintéses fizetésre. A kártyás vásárlás időigénye ma már rövidebb, mint a készpénzesé, az új típusú eszközök minden típusú bankkártyát befogadnak és az egyre népszerűbb okostelefonos fizetést is kezelni tudják.

Kiemelt kép: MTI, Földi Imre

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.