Tech

Jövő tavasszal már akár egy szelfivel is fizethetünk

Okoseszközeinken a hagyományos funkciókon kívül egyre gyakrabban használjuk a biometrikus megoldásokat, amiket a jövőben a mastercardos vásárlásainkhoz is felhasználhatunk majd.

A cég közölte, hogy 2019 áprilisától a világ 37 országában, közöttük Magyarországon is elérhetővé teszi a biometrikus, például arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal történő hitelesítést. A cég várakozásai szerint az Identity Check nevű megoldás felgyorsíthatja a digitális fizetési folyamatokat, javítja a biztonságot és lecsökkenti a vásárlások megszakításának arányát.

Az Oxfordi Egyetem és a Mastercard közös kutatása rámutatott, hogy a vásárlók túlnyomó többsége (93 százaléka) részesíti előnyben a biometrikus fizetést a hagyományos, PIN-kódos megoldással szemben. A banki szakemberek is szívesen fogadnák el ezeket a megoldásokat, a megkérdezettek 92 százaléka volt nyitott az ilyen jellegű szolgáltatásra.

Ráadásul a bankok szerint sokkal valószínűbb, hogy egy vásárló befejezi a vásárlást, mert a hagyományos megoldásokkal szemben (például SMS-ben küldött egyszeri jelszó) a biometrikus hitelesítés 70 százalékkal csökkenti annak valószínűségét, hogy a vásárló megszakítja a fizetési folyamatot.

A már meglévő online hitelesítési megoldások könnyen elriaszthatják a vásárlót, ha túl sok időt vesznek igénybe vagy túl bonyolultak.

Az egyik megoldás erre a problémára, ha a fogyasztónak nem arra kell támaszkodnia, amit tud (jelszavakra, kódokra), hanem ami már eleve csak rá jellemző, íg az olyan biometrikus azonosítókra, mint az ujjlenyomat.

Ujjlenyomatolvasót kapnak a bankkártyák is
Már az év második felében elkezdik bevezetni a Mastercard ujjlenyomat-olvasós plasztikját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik