Közélet
Magyar Termék Nagydíj pályázat díjátadó az Országházban

Valójában orosz az a magyar cég, aminek fontos szerepet szánnak a paksi bővítésben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 15. 08:03

A cég ügyvezetője a Roszatom bizalmi embere, aki közbenjárhatott Putyin debreceni kitüntetéséért is.
Korábban a témában:

Teljes egészében orosz tulajdonban van az a vállalat is, amelyre a paksi bővítésért felelős miniszter úgy hivatkozott, mint az a magyar cég, amelynek fontos szerepe lehet majd a beruházásban. Ezzel még kisebb az esélye annak, hogy valóban magyar szereplők végezzék a munkák legalább 40 százalékát – írja a Direkt36, amely arra is kitér, hogy a szóban forgó cég ügyvezetője járhatott közben annak érdekében, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adjon Vlagyimir Putyinnak.

A szóban forgó cég a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., amelybe 2008-ban vásárolták be magukat az oroszok a Roszatom egyik leányvállalatán keresztül. Többségi, 51 százalékos részesedést szereztek, a maradék 49 százalék a Ganz Gépgyár Holding Zrt-nél maradt.

A közös tulajdonlást folyamatos konfliktusok kísérték, a magyar fél egyebek mellett azt sérelmezte, hogy az oroszok nem biztosítják a vállalt megrendeléseket, miközben a társaság finanszírozását döntően a magyaroknak kellett állni. A nézeteltérések 2014 végén csúcsosodtak ki, amikor az oroszok hitelt vetettek fel a társasággal a magyar fél ellenszavazata ellenére, majd kölcsönösen beperelték egymást.

Bár a bíróság első fokon a magyar félnek adott igazat, a konfliktus annyira tarthatatlanná vált, hogy a 49 százalékos magyar üzletrészt 2016-ban végül eladták a Roszatomnak 1,4 milliárd forintért. Papíron a magyar fél nyereséggel szállt ki, de ha a Ganz EEG tényleg meghatározó szerepet kap a bővítésben, jóval nagyobb profittól esik el.

A céget egyébként 2011 óta Szitár-Csanádi Attila vezeti, aki a Direkt36 értesülése szerint nagyon erős bizalmi viszonyban van a Roszatom vezetésével, olyannyira, hogy a magyarországi ügyekben inkább támaszkodnak rá az oroszok, mint az atomvállalat hivatalos helyi képviseletére.

Több, egymástól független forrásból úgy tudják, hogy Szitár-Csanádinak volt szerepe abban, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adott Vlagyimir Putyinnak. Az egyetem tavaly februárban kötött együttműködési megállapodást a Ganz EEG-vel, a díszpolgári címről pedig augusztusban döntöttek. Az intézmény nem cáfolta, de nem is erősítette meg Szitár-Csanádi szerepét, a Direkt36-nak azt írták, több száz iparvállalattal működnek együtt, a szerződött partnereikkel pedig jó kapcsolatot ápolnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.