Közélet
Magyar Termék Nagydíj pályázat díjátadó az Országházban

Valójában orosz az a magyar cég, aminek fontos szerepet szánnak a paksi bővítésben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 15. 08:03

A cég ügyvezetője a Roszatom bizalmi embere, aki közbenjárhatott Putyin debreceni kitüntetéséért is.
Korábban a témában:

Teljes egészében orosz tulajdonban van az a vállalat is, amelyre a paksi bővítésért felelős miniszter úgy hivatkozott, mint az a magyar cég, amelynek fontos szerepe lehet majd a beruházásban. Ezzel még kisebb az esélye annak, hogy valóban magyar szereplők végezzék a munkák legalább 40 százalékát – írja a Direkt36, amely arra is kitér, hogy a szóban forgó cég ügyvezetője járhatott közben annak érdekében, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adjon Vlagyimir Putyinnak.

A szóban forgó cég a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., amelybe 2008-ban vásárolták be magukat az oroszok a Roszatom egyik leányvállalatán keresztül. Többségi, 51 százalékos részesedést szereztek, a maradék 49 százalék a Ganz Gépgyár Holding Zrt-nél maradt.

A közös tulajdonlást folyamatos konfliktusok kísérték, a magyar fél egyebek mellett azt sérelmezte, hogy az oroszok nem biztosítják a vállalt megrendeléseket, miközben a társaság finanszírozását döntően a magyaroknak kellett állni. A nézeteltérések 2014 végén csúcsosodtak ki, amikor az oroszok hitelt vetettek fel a társasággal a magyar fél ellenszavazata ellenére, majd kölcsönösen beperelték egymást.

Bár a bíróság első fokon a magyar félnek adott igazat, a konfliktus annyira tarthatatlanná vált, hogy a 49 százalékos magyar üzletrészt 2016-ban végül eladták a Roszatomnak 1,4 milliárd forintért. Papíron a magyar fél nyereséggel szállt ki, de ha a Ganz EEG tényleg meghatározó szerepet kap a bővítésben, jóval nagyobb profittól esik el.

A céget egyébként 2011 óta Szitár-Csanádi Attila vezeti, aki a Direkt36 értesülése szerint nagyon erős bizalmi viszonyban van a Roszatom vezetésével, olyannyira, hogy a magyarországi ügyekben inkább támaszkodnak rá az oroszok, mint az atomvállalat hivatalos helyi képviseletére.

Több, egymástól független forrásból úgy tudják, hogy Szitár-Csanádinak volt szerepe abban, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adott Vlagyimir Putyinnak. Az egyetem tavaly februárban kötött együttműködési megállapodást a Ganz EEG-vel, a díszpolgári címről pedig augusztusban döntöttek. Az intézmény nem cáfolta, de nem is erősítette meg Szitár-Csanádi szerepét, a Direkt36-nak azt írták, több száz iparvállalattal működnek együtt, a szerződött partnereikkel pedig jó kapcsolatot ápolnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.