Belföld

Nem tudni pontosan, miért dolgozhatnak Mészárosék az atomerőműnél

Az LMP érdeklődött a Fejér-B.Á.L. Zrt. megbízásairól.

Közérdekűadat-igénylést nyújtott be az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-hez az LMP, hogy megtudjon néhány részletet azzal kapcsolatban, hogy a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt. nukleáris minősítést kapott, így részt vehet az atomerőműhöz kapcsolódó munkákban.

Amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a West Hungária Bau Kft. alkotta konzorcium november végén nyerte el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. radioaktívhulladék-kezelésre és -gyűjtésre kiírt, 835,6 millió forintos közbeszerzését.

Mivel a munkálatokhoz a cégnek nukleáris minősítésre van szüksége, Ungár Péter, az LMP Országos Elnökségének tagja rákérdezett, hogy a Fejér-B.Á.L. rendelkezik-e ezzel. A Mészáros-cég 2016-ban kapta meg a cég a nukleáris minősítést, de az – az interneten elérhető források alapján – március 31-én lejárt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. válaszában azt írta: a szeptember 20-i adatok szerint érvényes a minősítése.

Ungár arra is rákérdezett, hogy ha 2016-ban volt 231 hasonló minősítéssel rendelkező vállalkozás, akkor miért volt szükség a Fejér-B.Á.L. közreműködésére. Az atomerőmű erre úgy válaszolt, hogy a minősítési eljárás lefolytatásának és a minősített szállítói listára való felkerülésnek minden egyes esetben egyrészt az az oka, hogy az adott cég rendelkezik valamilyen releváns szaktudással, másrészt

  • az adott cég maga kiválasztásra kerül valamely transzparens versenyeztetési eljárás során, vagy
  • egy a transzparens versenyeztetési eljárás útján kiválasztásra kerülő cég alvállalkozóként be kívánja vonni, vagy
  • az adott cég szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatot tesz az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára és az esetleges későbbi versenyeztetési eljárás során való megfelelőség egyik kritériumaként történik meg a nukleáris minősítés lefolytatása.

Hozzátették: maga az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nem áll szerződéses viszonyban a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel, ezen kívül a megbízás részleteit illetően a Paks II Zrt. az adatkezelő. Így a kérdéseket Ungár nekik is el fogja küldeni.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik