Belföld
Photo taken 29 May 2003 of the main entrance of the nuclear power station of Paks at about 120kms south from Hungarian capital Budapest on Thursday 29 May 2003 as a gas started to leak from the cleaning system of the reactor block No.2 due to a disturbance in the cooling of fuel rods 10 April 2003. The incident in Hungary's only nuclear power plant was rated "level three" on the seven-grade International Nuclear Event Scale (INES). The CEO of the plant informed that all four reactors were intact and that the radiation levels around the plant were below permissible limits.        AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Nem tudni pontosan, miért dolgozhatnak Mészárosék az atomerőműnél

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 08. 15:09

Az LMP érdeklődött a Fejér-B.Á.L. Zrt. megbízásairól.

Közérdekűadat-igénylést nyújtott be az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-hez az LMP, hogy megtudjon néhány részletet azzal kapcsolatban, hogy a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt. nukleáris minősítést kapott, így részt vehet az atomerőműhöz kapcsolódó munkákban.

Amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a West Hungária Bau Kft. alkotta konzorcium november végén nyerte el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. radioaktívhulladék-kezelésre és -gyűjtésre kiírt, 835,6 millió forintos közbeszerzését.

Mivel a munkálatokhoz a cégnek nukleáris minősítésre van szüksége, Ungár Péter, az LMP Országos Elnökségének tagja rákérdezett, hogy a Fejér-B.Á.L. rendelkezik-e ezzel. A Mészáros-cég 2016-ban kapta meg a cég a nukleáris minősítést, de az – az interneten elérhető források alapján – március 31-én lejárt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. válaszában azt írta: a szeptember 20-i adatok szerint érvényes a minősítése.

Ungár arra is rákérdezett, hogy ha 2016-ban volt 231 hasonló minősítéssel rendelkező vállalkozás, akkor miért volt szükség a Fejér-B.Á.L. közreműködésére. Az atomerőmű erre úgy válaszolt, hogy a minősítési eljárás lefolytatásának és a minősített szállítói listára való felkerülésnek minden egyes esetben egyrészt az az oka, hogy az adott cég rendelkezik valamilyen releváns szaktudással, másrészt

  • az adott cég maga kiválasztásra kerül valamely transzparens versenyeztetési eljárás során, vagy
  • egy a transzparens versenyeztetési eljárás útján kiválasztásra kerülő cég alvállalkozóként be kívánja vonni, vagy
  • az adott cég szolgáltatás nyújtására vonatkozó ajánlatot tesz az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára és az esetleges későbbi versenyeztetési eljárás során való megfelelőség egyik kritériumaként történik meg a nukleáris minősítés lefolytatása.

Hozzátették: maga az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nem áll szerződéses viszonyban a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel, ezen kívül a megbízás részleteit illetően a Paks II Zrt. az adatkezelő. Így a kérdéseket Ungár nekik is el fogja küldeni.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.