Gazdaság

Dübörög a nemzeti kommunikáció, még egymilliárdot rádobtak

A központosított kormányzati kommunikációs beszerzésekre egymilliárd forinttal többet költenek – derül ki a szerződés módosításából. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal idei keretszerződése terhére adott 44 megbízás nettó 17,69 milliárd forintból jött volna ki a január 26-i eredményhirdetés alapján. Az összeg azonban másfél hét alatt egymilliárddal hízott, szóval most már 18,64 milliárd forint plusz áfába fog kerülni. Hogy a 44 megbízásból pontosan melyik drágul és mennyivel, az nem derül ki a módosításból.

Belenéztünk az eredeti szerződésbe is, hogy mégis mikre fognak költeni. Kiemelkedik a mezőnyből egy nettó 7,87 milliárd forintos tétel, amely “Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása 2” címet viseli, de van egy kistestvére is, amely ugyanez, csak ötös sorszámmal, 3,42 milliárd forint + áfáért. A többi megrendelés 5-500 millió forint közötti értékben e kettőhöz képest szinte eltörpül.

A nyertesek neve sem ismeretlen, Trinity International Communications Kft., Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft., melyek a Szijjártó Péter barátjaként ismert Kuna Tibor érdekeltségébe tartoznak, a Sprint Nyomdaipari Szolgáltató és Ügynöki Kft., mely gyakran partnerük a kormányzati megbízásoknál. Rogán Antal propagandaminiszter szomszédja, Csetényi Csaba cégei, az Affiliate Network Kft. és a Network360 Kft. Valamint a kormány kedvenc kommunikátorává előlépő Balásy Gyula vállalkozásai, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. A két legzsírosabb falatot Balásy cégei kapták egyébként.

Hétfőn írtuk, hogy a tavalyi keretetmegállapodást nyújtották még kicsit Rogánék, előtte pedig kiderült (hvg.hu), hogy bár 2017-ben eredetileg 25 milliárd forint elköltését bízták a Nemzeti Kommunikációs Hivatalra, végül minimum 59 milliárd forint, de akár 64 milliárd forint sorsáról is dönthetett a hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik