Gazdaság

Mesés béreket hozhat 2018

Vajon mennyivel emelkedhetnek a bérek 2018-ban? A különböző előrejelzésekből az rajzolódik ki, hogy a szorító munkaerőhiány továbbra is erőteljesen felfelé pumpálhatja a fizetéseket.

6 és 9 százalék között nőhetnek átlagban a keresetek

A GKI kutatásában úgy értékelt, hogy 2017-ben a reálkeresetek 10 százalékot meghaladó növekedését elsősorban az erőltetett minimálbér- és bérminimum-emelés, a költségvetési szektorban dolgozók választás előtti fizetésemelése, valamint a munkaerőhiány okozta. 2018-ban szerintük a reálkeresetek 4 százalékkal bővülnek. És mivel jövőre 3 százalékos inflációt várnak, ez azt jelenti, hogy

  • az átlagkereset-növekedés 7 százalék körüli lehet.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc nemrégiben úgy becsülte, hogy

  • az idei, bőven tíz százalék feletti átlagos fizetésemeléseknél szerényebb, 8-9 százalék körüli lehet a jövő évi.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) a Kienbaum Consultants International tanácsadó céggel közösen készített felmérése alapján pedig szintén az vetíthető előre, hogy jövőre sem fog csökkenni a bérnyomás. A cégek

  • átlagosan 6,1 százalékos béremelésre készülnek.

Ezen belül pedig jobban nőhet szerintük a szakmunkások és a szellemi foglalkozásúak bére, mint az átlag.

De nézzük, mit jelenthet ez konkrétan, bruttóban, nettóban és teljes bérköltségben a KSH adatai alapján, illetve a becslésekre hagyatkozva, a fizikai és szellemi dolgozóknál, átlagban (figyelmen kívül hagyva a családi adókedvezményt):

Amint a táblázatból látszik, a fizikai dolgozók nettója átlagban közelítheti a 150 ezer forintot, a szellemi dolgozóké pedig a 280 ezer forintot. És közben mintha hajszálnyit mérséklődne a fizikai dolgozók lemaradása.

Az átlag magyar pedig 210 ezer forint körüli összeget kaphat 2018-ban havonta a számlájára. S bár 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (2016-ban még 27 százalékos volt, 2017-ben 22 százalékra faragták le), a céges bérköltségek is tovább emelkednek. Igaz, annál kevésbé, mint ha maradt volna az adó.

A minimálbér- és bérminimum-emelés mértéke tavaly december óta ismert, de azért azt is összefoglaltuk, mire számítsanak, akiknek csak ez a legkisebb bér jut:

A minimálbéresek tehát alapesetben még mindig alig haladják meg jövőre a 90 ezer forintot nettóban, igaz, ez 17 ezer forinttal több, mint tavaly volt. A bérminimumosok kicsivel 120 ezer forint feletti utalásra számíthatnak, ami kis híján 13 ezer forint plusz tavalyhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik