Gazdaság

Bukhatnak azok a nyugdíjasok, akik túl sokat kerestek

Korábban a témában:

Nők 40-es nyugdíjas vagyok, dolgozom mellette. Úgy jött ki a lépés, hogy tavaly és az idén is túlléptem a kereseti korlátot, így ősszel le kellett mondanom a nyugdíjam folyósítását. Erre tavaly decemberben nem hozott Erzsébet-utalványt a postás, idén meg nem kaptam nyugdíjprémiumot. És azt hiszem, megint nem csönget majd nálam a kézbesítő a 10 ezer forint értékű utalvánnyal sem.

Olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy akik nők 40-es nyugdíjasok, és emellett dolgoznak, ráadásul túllépik az éves kereseti plafont (ez a havi minimálbér 18-szorosa), azok nem minden év végi kormányajándékot kaphatnak meg. Arra tippelt, amiatt maradhatott le a két juttatásról, mert szüneteltetni kellett nála a nyugdíja folyósítását a kereseti plafon túllépése miatt.

Utánajártunk, és iderült, hogy a jogszabályok alapján mások is hasonlóan járhattak.

Nem csak a nők 40-esek maradhattak le a kormányajándékról

A nyugdíjtörvény – a minimálbér 18-szoros összegét elérő jövedelem esetére előírt – szüneteltetési szabályát nemcsak a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, hanem a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, valamint bányászok egészségkárosodási járadékában részesülőkre is alkalmazni kell, amennyiben az ellátásra jogosult a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem érte el – derült ki a kérdésben illetékes Magyar Államkincstár (MÁK) válaszából. Vagyis ha olvasónk sejtése jó volt, akkor náluk is elmaradhatott a két év végi juttatás.

Vagy nyugdíjprémium, vagy egyszeri juttatás

Levezette a MÁK juttatásonként, hogy mi jár, és mi nem a nyugdíjtörvény értelmében. Ha a GDP-növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak, aki a megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében öregségi nyugdíjban, hozzátartozói nyugdíjban (az ideiglenes özvegyi nyugdíj kivételével özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj), mezőgazdasági járadékban részesül és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a tárgyévet megelőzően betöltötte.

Tehát nyugdíjprémiumra csak a korbetöltött öregségi nyugdíjasok jogosultak. Viszont

a többi olyan személy, aki rendeletben felsorolt nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesül, szintén kaphatott novemberben ugyanolyan összegű pluszpénzt, csak ezt nem nyugdíjprémiumnak, hanem „egyszeri juttatásnak” hívják. A jogosultak körét a kormány az Alaptörvényre hivatkozva tágította ki egyébként.

Ki lett jogosult 2017-ben „egyszeri juttatásra”?

2017 novemberében egyszeri juttatásra az a személy lett jogosult, aki 2016. év legalább egy napján, és 2017 novemberében is a nyugdíjprémiumnál felsorolt ellátásban részesült, de 2017. január 1-jét megelőzően  még öregségi nyugdíjkorhatárát nem töltötte be, illetve ideiglenes özvegyi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, balettművészeti, illetve táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, rokkantsági járadékban, Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, polgármesterek közszolgálati járadékában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatásában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatásban, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatásban, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó – kormányrendelet alapján a nyugdíjtörvény 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő – emelésben (kárpótlás címén folyósított kiegészítés), vagy nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesül.

Az egyszeri juttatásra a nyugdíjprémiumra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy fogyatékossági támogatás és vakok személyi járadéka esetén az egyszeri juttatást a 2017 novemberében folyósított 2017 október havi ellátás után kell kiszámítani.

A leírtak alapján a levélíró a nyugdíjprémiumra több feltétel hiányában sem szerezhetett jogosultságot, hiszen

  • 2017 novemberében nem részesült ellátásban, illetve
  • a nyugdíjkorhatárt sem töltötte be.

Ha csak a korhatár hibádzott volna, akkor viszont megkaphatta volna az ugyanolyan összegű egyszeri juttatást. De

  • mivel 2017 novemberében szüneteltetnie kellett a nyugdíja folyósítását a kereseti határ túllépése miatt, így egyszeri juttatásra sem vált jogosulttá.

Egyösszegű kiegészítés, más néven „nyugdíjkorrekció”

A nyugdíjkorrekciót a vonatkozó kormányrendelet szerint novemberben, egy összegben kellett folyósítani a nyugellátások és egyes más ellátások 2017. január havi emeléséről szóló  rendelet szerint megemelt öregségi nyugdíjban, özvegyi és szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, baleseti járadékban részesülő személyek részére. Az egyösszegű kifizetés a jogosult részére folyósításra kerülő ellátás(ok) 2017. november havi összegének 9,6 százaléka.

A MÁK azt is hozzáfűzte: az egyösszegű kiegészítés arányos része illeti meg azt, akinél az ellátás folyósítása 2017. évben szünetel vagy szünetelt. Az arányos részt úgy kell kiszámítani, hogy a szüneteltetett ellátás 2017. november havi összegének (vagy  utolsó havi összegének) 0,8 százalékát meg kell szorozni a szüneteltetett ellátás 2017. évi folyósítási hónapjainak számával.

Olvasónk (és akiknek szintén szünetelt az év egy részében a nyugdíjfolyósításuk) tehát a levélben foglaltak alapján

  • az egyösszegű kiegészítés arányos részére volt jogosult 2017 év azon hónapjaira, melyben a nyugdíja folyósítása nem szünetelt.

Ezt meg is kapta.

Erzsébet-utalvány

Az idevágó kormányrendelet alapján egyszeri juttatásként azok kaphatják meg a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, akik részére 2017 novemberében vagy decemberében a rendeletben meghatározott ellátások valamelyikét folyósították.

Azok tehát,

  • akiknél 2017. novemberben és decemberben is szünetelt a nyugdíjfolyósítás, nem jogosultak Erzsébet-utalványra.

Így olvasónk sem.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.