Gazdaság

A munkaerőhiány nem enyhült – elkezdik az egyeztetést az állami cégek béremeléséről

A tavaly megkötött, hároméves bérmegállapodás alapján jövőre átlagosan 10-12 százalékkal nőnek tovább a fizetések az állami vállalatoknál. A postánál, a MÁV-nál, a Volán-társaságoknál, valamint a vízügyi ágazatokban azonban az idei 13-15 százalékos emelés ellenére  továbbra is súlyos a munkaerőhiány, így várhatóan újabb, az érdekképviseletek, a cégvezetők, valamint a fenntartók újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek januárban – tudta meg a Magyar Idők.

A lap úgy tudja, hogy a 2018-ra előirányzott, átlagosan 12 százalékos emelésből nagyobb arányban részesülhetnek az alacsonyabb keresetűek, valamint a munkaerőhiányos területeken dolgozók. A differenciálással kapcsolatos tárgyalások hamarosan megkezdődnek, bár van, ahol erre már nincs is szükség: a postánál már korábban megvolt az ezzel kapcsolatos egyeztetés.

De például a MÁV-nál várhatóan januárban kezdődnek a 2018-ra előirányzott béremelési keret differenciálásával kapcsolatos tárgyalások – nyilatkozta kérdésükre a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke, Buzásné Putz Erzsébet. Várhatóan minden vasúti dolgozó részesül tízszázalékos béremelésben. További kétszázalékos korrekcióra pedig azok számíthatnak, akiknek a jövedelme a jövő évi jelentős, 12 százalékos garantált bérminimum-emelés ­miatt elérné a szakmai minimumot. Elvileg a tárgyalások előreláthatólag január­ban lezárulnak, így februárban már minden vasutas a magasabb összegű fizetésre számíthat.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik