Gazdaság

Itt a lista a magyar cégekről, amelyek már leszerződtek az oroszokkal Paks 2-re

Bár még nem kezdődött el az új paksi atomerőmű építése, de a kivitelezéssel megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom már több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks 2-vel kapcsolatban, és ezek közül többet magyar cégek nyertek meg – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

A magyar nyertesek jellemzően irodát adnak bérbe, számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek, tolmácsolnak, könyvelnek, jogi szolgáltatásokat nyújtanak a Pakson berendezkedő Roszatomnak. A folyamatban lévő tenderek közül a két legnagyobb tétel az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szól, de ezekben még nem hirdettek eredményt.

A Roszatom már hónapok óta köti a projekttel kapcsolatos szerződéseket. Ezeket a Direkt36 által folyamatosan frissített céges listáján találja.

GE és Alstom a pályázók között

Az el nem bírált pályázatok között a legnagyobb tételt a turbina beszerzése teszi ki, amely az atomerőmű egyik fontos berendezése. A tenderre végül ketten adtak be pályázatot: Alexej Mordasov orosz milliárdos cége és az amerikai General Electric magyarországi vállalata, a GE Hungary Kft., amely az Alstom Power Systems nevű céggel közösen pályázott.

Mindkét pályázóhoz kapcsolódik valamilyen formában Klaus Mangold német üzletember, aki a paksi bővítés előkészítésében kulcsszerepet játszott. Mangold korábban jelen volt a GE és az Alstom egyik vegyesvállalatában. Mordasovot pedig a németországi befektetései során Mangold segítette a német lapok beszámolói szerint.

Még nem bírálták el az engedélyeztetéssel és a tervezési dokumentumokkal kapcsolatos tanácsadói tendert sem. Erre egy cseh vállalat és az Euroil Ipari és Kereskedelmi Kft. nevű vállalat jelentkezett. A csehek pályázatát elutasították, így a 18,8 millió eurót (5,8 milliárd forint) ajánló Euroillal folytatnak tárgyalásokat az oroszok.

Kiemelt kép: MTI / Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik