Gazdaság
Paks, 2016. október 13.
Átrakógép Pakson, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában 2016. október 13-án. A tároló öt moduljában több mint nyolcezer, a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemet helyeztek el, a most megépült hatodik modul az atomerőmű szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Itt a lista a magyar cégekről, amelyek már leszerződtek az oroszokkal Paks 2-re

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 12. 07. 10:27

Korábban a témában:

Bár még nem kezdődött el az új paksi atomerőmű építése, de a kivitelezéssel megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom már több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks 2-vel kapcsolatban, és ezek közül többet magyar cégek nyertek meg – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

A magyar nyertesek jellemzően irodát adnak bérbe, számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek, tolmácsolnak, könyvelnek, jogi szolgáltatásokat nyújtanak a Pakson berendezkedő Roszatomnak. A folyamatban lévő tenderek közül a két legnagyobb tétel az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szól, de ezekben még nem hirdettek eredményt.

A Roszatom már hónapok óta köti a projekttel kapcsolatos szerződéseket. Ezeket a Direkt36 által folyamatosan frissített céges listáján találja.

GE és Alstom a pályázók között

Az el nem bírált pályázatok között a legnagyobb tételt a turbina beszerzése teszi ki, amely az atomerőmű egyik fontos berendezése. A tenderre végül ketten adtak be pályázatot: Alexej Mordasov orosz milliárdos cége és az amerikai General Electric magyarországi vállalata, a GE Hungary Kft., amely az Alstom Power Systems nevű céggel közösen pályázott.

Mindkét pályázóhoz kapcsolódik valamilyen formában Klaus Mangold német üzletember, aki a paksi bővítés előkészítésében kulcsszerepet játszott. Mangold korábban jelen volt a GE és az Alstom egyik vegyesvállalatában. Mordasovot pedig a németországi befektetései során Mangold segítette a német lapok beszámolói szerint.

Még nem bírálták el az engedélyeztetéssel és a tervezési dokumentumokkal kapcsolatos tanácsadói tendert sem. Erre egy cseh vállalat és az Euroil Ipari és Kereskedelmi Kft. nevű vállalat jelentkezett. A csehek pályázatát elutasították, így a 18,8 millió eurót (5,8 milliárd forint) ajánló Euroillal folytatnak tárgyalásokat az oroszok.

Kiemelt kép: MTI / Sóki Tamás

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.