Gazdaság

Jövő év végéig legalább 624 milliárd forintot költenek Paks II.-re

atomhulladék (atom, atomenergia, nukleáris, nukleáris hulladék, atomtemető, baleset, macskaalom, tudomány, )
atomhulladék (atom, atomenergia, nukleáris, nukleáris hulladék, atomtemető, baleset, macskaalom, tudomány, )

A paksi bővítéssel kapcsolatban 2018 végéig nem kevesebb, mint 15 jelentős beszerzés kiírása várható, mintegy 2 milliárd euró (624 milliárd forint) értékben – derül ki Kirill Komarov, az orosz állami Roszatom atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettesének interjújából, amit az MTI-nek adott.

Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a Paks II. beruházás megvalósításában, de a magyar cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az energetikai gépgyártás terén is. Természetesen nemcsak építési-szerelési munkákra keresnek beszállítókat, hanem berendezések szállítására és szolgáltatások nyújtására is, tette hozzá.

Az interjúban elhangzott még:

  • A beszállítók felkészítése kulcsfontosságú szempont, ezért képzést szervez számukra a Roszatom.
  • Az év végén kihirdetik a Paks II. atomerőmű turbinaszigetének berendezéseire júliusban kiírt tender eredményét. Második szakaszában tart az eljárás, amelyen két vállalat, a General Electric magyarországi leányvállalata az Alstom Power Systems vállalattal konzorciumban és az orosz Szilavije Masini cég indult.
  • A Roszatom első vezérigazgató-helyettese elégedett a Paks II. projekt előrehaladásával.
  • A csúszást illetően emlékeztetett a határidők módosulásának objektív okaira, arra, hogy az Európai Bizottság vizsgálata 16 hónapig tartott, ami óhatatlanul a Paks II. projekt építési menetrendjének átgondolásához vezetett.
  • A jövő év elejére tervezik, hogy megkezdik az építési-szerelési bázis létrehozását Pakson.
Paks 2: megkezdték az orosz hitel lehívását
Tíz fővállalkozó már örülhet, hamarosan a pénzükhöz jutnak.

Fotó: Europress / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik