Gazdaság

A katasztrófavédelmet is meglepte, milyen sok kémény van

A katasztrófavédelem kéményseprői a hozzájuk tartozó települések többségében már december elejére befejezték a sormunka szerinti kéményellenőrzéseket. Tíz megyében (vagyis a megyék több mint felében) azonban már csak jövőre találkozhatnak az állampolgárok ütemterv szerint dolgozó szakemberrel.

Van azonban körülbelül négyszáz olyan település az országban, ahol a kéményellenőrzések még folyamatban vannak, vagy a napokban kezdődnek meg. Ezt azzal indokolták, hogy a szervezet munkavállalói sokkal több kéményt ellenőriztek, mint amennyinek a létezéséről eddig a katasztrófavédők tudtak.

A Katasztrófavédelem azt hitte, hogy 1,8 millió kéményt kell ellenőrizniük. Ehhez képest már több százezer olyan kéményt találtak, amelyeknek a létezéséről eddig csak a tulajdonosaik tudtak– számolt be a hvg.hu. A legtöbb ilyen helyzettel Pest megyében szembesültek a kéményseprők, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében is sok ellenőrizetlen kémény van. A soron kívül elvégzett munkálatok miatt jellemzően éppen ezekben a megyékben van késedelem a sormunka-ütemtervben.

Az említett több százezer a nyilvántartásokban nem szereplő füstelvezetőt nagy valószínűséggel eddig senki nem is ellenőrizte. 

Már a kétmilliót is meghaladta azoknak a kéményeknek a száma, amelyeket a kéményseprők eddig megvizsgáltak és kitisztítottak.

Kiemelt kép: A katasztrófavédelem kéményseprői Csobánkán. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik