Gazdaság
Glasses on laptop with pen, close up

A katások sem ússzák meg a számlázóprogramok NAV-os bekötését

24.hu
24.hu

2017. 12. 06. 11:10

Korábban a témában:

A katás egyéni vállalkozókra is vonatkozni fog a 23/2014-es számú számlázási rendelet tervezett változtatása – hívta fel a figyelmet a Piac és Profit. Ennek értelmében ha az egyéni vállalkozó számlázóprogrammal állítja ki a bizonylatokat, akkor azt 2018. július 1-jétől, csakis olyan programmal teheti, mely a számla kötelező adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül elektronikus úton továbbítja az adóhatóságnak.

Ahhoz, hogy a vállalkozóknak elektronikus kapcsolatuk legyen az adóhatósággal, először regisztrálniuk kell majd, mely magában foglalja a számlázóprogram regisztrációját is, így azt nem kell külön bejelenteni. Az adóhatóság 2017. július 3-ától indított egy tesztoldalt a számlák elektronikus továbbításával kapcsolatban, ahol további információk is rendelkezésre állnak.

Ami jó hír: a számlázóprogram használata mellett a belföldi összesítő jelentést sem kell majd elkészíteni az adóalanynak az általa kiállított számlákról.

És még egy jó hír:

Orosháza, 2011. július 14.
Urbán Ferenc dinnyetermesztő mutatja egy zöldségkereskedőnek kiállított, minőségi tanúsítvánnyal ellátott számláját Orosházán, miután hatályba lépett a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítás, amely szerint fel kell tüntetni a dinnye származási helyét és minőségi osztályát. A módosított jogszabályok célja, hogy erősítsék a magyar dinnye piaci pozícióját, és a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak.
MTI Fotó: Rosta Tibor
200 ezer katázó megnyugodhat, megússzák a pluszköltséget
Csak az alanyi mentes körnek nem kell vállalkozói számlát nyitnia.

A jelenlegi tervezetek szerint egyébként 2018. július 1-jétől azon kiállított számlákról kell az adóalanynak adatot szolgáltatnia az adóhatóságnak, melyeken az áthárított általános forgalmi adó összege eléri a 100 ezer forintot.

És hogy a számlázóprogramok NAV-os bekötésének van-e értelme?:

Image: 73058336, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Az adókamara szerint tök felesleges a számlázás NAV-os bekötése
Meggyőződésük, hogy ettől a lépéstől nem lesz fehérebb a gazdaság. A kézi számlákat pedig nem lehet kiirtani.

Kiemelt kép: Thinstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. november 5.
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 5-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.