Gazdaság

A katások sem ússzák meg a számlázóprogramok NAV-os bekötését

A katás egyéni vállalkozókra is vonatkozni fog a 23/2014-es számú számlázási rendelet tervezett változtatása – hívta fel a figyelmet a Piac és Profit. Ennek értelmében ha az egyéni vállalkozó számlázóprogrammal állítja ki a bizonylatokat, akkor azt 2018. július 1-jétől, csakis olyan programmal teheti, mely a számla kötelező adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül elektronikus úton továbbítja az adóhatóságnak.

Ahhoz, hogy a vállalkozóknak elektronikus kapcsolatuk legyen az adóhatósággal, először regisztrálniuk kell majd, mely magában foglalja a számlázóprogram regisztrációját is, így azt nem kell külön bejelenteni. Az adóhatóság 2017. július 3-ától indított egy tesztoldalt a számlák elektronikus továbbításával kapcsolatban, ahol további információk is rendelkezésre állnak.

Ami jó hír: a számlázóprogram használata mellett a belföldi összesítő jelentést sem kell majd elkészíteni az adóalanynak az általa kiállított számlákról.

És még egy jó hír:

200 ezer katázó megnyugodhat, megússzák a pluszköltséget
Csak az alanyi mentes körnek nem kell vállalkozói számlát nyitnia.

A jelenlegi tervezetek szerint egyébként 2018. július 1-jétől azon kiállított számlákról kell az adóalanynak adatot szolgáltatnia az adóhatóságnak, melyeken az áthárított általános forgalmi adó összege eléri a 100 ezer forintot.

És hogy a számlázóprogramok NAV-os bekötésének van-e értelme?:

Az adókamara szerint tök felesleges a számlázás NAV-os bekötése
Meggyőződésük, hogy ettől a lépéstől nem lesz fehérebb a gazdaság. A kézi számlákat pedig nem lehet kiirtani.

Kiemelt kép: Thinstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik