Gazdaság

Kijött a nagy kávéfőző teszt: mutatunk néhány jó gépet

Kavefozo(210x140).jpg (kávéfőző, )
Kavefozo(210x140).jpg (kávéfőző, )

Négy különböző márkájú, összesen 48 kávéfőzőt tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt – írta a szervezet sajtóközleménye.

A legjobbak között van Krups, Delonghi és Bosch készülék is, a többség kapszulás, de akad köztük 1-1 manuális és automata is. Áruk 27 ezer forint és 230 ezer forint között mozog.

Vizsgálták többek között, hogy milyen az elkészült kávé hőmérséklete, az eszpresszó és a tejhab minősége, mennyi idő alatt készül el a kávé, és milyen az energiafogyasztása.

A legjobbak között végzett (a szemes kávé, automata kategóriában), egyben az egyik legdrágább is – 230 ezer forint körüli áron kapható – a Delonghi ECAM 350.55 Dinamica kávéfőző.

Az eszpresszó rajongóknak rossz hír, hogy a szakértők tesztelték az elkészült eszpresszók ízét és állagát is, és ennél a szempontnál mindössze 2 készülék kapott 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Köztük van többek között a közel 90 ezer forintért kapható Krups Expert XN6008 kapszulás kávéfőző is.

A tejhabosítás szempontjából legjobban szerepelt, de egyben a legdrágább is a Kitchen Aid5KES2102EER manuális kávégépe, potom 300 ezer forintért.

Aki ragaszkodik ahhoz, hogy mindig frissen őrölt kávéból készüljön a reggeli ébresztő ital, annak jobban a zsebébe kell nyúlnia. Az automata gépek ugyanis 100 ezer forint fölött kezdődnek, és akár 200 ezer forint fölött is járhat az áruk. Azt viszont érdemes tudni, hogy a tesztben nem az automata kávéfőzők kapták a legjobb pontot az eszpresszó minőségére. További hátrány, hogy ezeknél az elkészítési idő is hosszabb és nagyobb az áramfogyasztásuk, a kávédaráló funkció miatt, írták a közleményben.

A tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon megjelenő fizetős tesztek a nemzetközi ICRT hálózat keretében készülnek, amelynek minden országból egy fogyasztóvédelmi szervet a tagja. A TVE nem adja ki a konkrét értékelési eredményeket, termékrangsort, vagy a konkrét termékneveket a lapoknak, mert az ICRT, akivel ezt csinálják, nem járul hozzá. A 24.hu is kérte ezeket a bővebb adatokat délelőtt a TVE-től, de azt válaszolták, hogy csak a kiadott sajtóanyagból tájékoztathatunk, amit fentebb olvashatnak. A teljes teszt előfizetéssel ugyanakkor megtekinthető ezen az oldalon.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik