Gazdaság

Durván drágulhat a gépi kávé

Akár meg is duplázódhat az ára.

Az italautomatákat működtető cégek drasztikus áremelésre kényszerülnek, vagy visszahívják a gépeiket – írja a Magyar Nemzet. Egy új jogszabály értelmében berendezéseket még idén el kell látniuk egy olyan egységgel, amely rögzíti az eladási adatokat, az elküldi az adóhatóságnak.

A határidő december 1-je, addig ezek legyártása, beüzemelése az ágazat szereplői szerint lehetetlen.

Az egységeket és az adattovábbító postai szolgáltatás részleteit még senki nem ismeri, ráadásul ezek díja is az üzemeltetőket terheli. Nem tudjuk az állami támogatás feltételeit, így nem tudunk felelős döntést hozni a készülékek üzemeltetéséről.

Ezt mondta a lapnak egy olyan cég ügyvezetője, aki mintegy ezer automatát üzemeltet. A szakma szerint egy gép havi fenntartása 10-12 ezer forintba kerül majd, így egy 20-30-40 ezer forintos forgalmú készüléket már nem éri meg üzemeltetni. 50 forinttal is drágulhat a kávé, aminek a hatását leginkább a kisebb fizetésből élők fognak megérezni, de az állam is adóbevételtől esik el, a legális üzemeltetés ilyen költségek mellett megszűnik.

Agyoncsaphatja a kormány az italautomata-ágazatot
A Posta havi ötezer forintért továbbítaná a forgalmi adatokat a NAV-nak, miközben a berendezések átlagos árbevétele 30-40 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik