Gazdaság

Mészáros bajszát húzgálja a GVH a balatoni kempingek ügyében

24.hu
24.hu

2017. 09. 25. 14:39

Ugyan a GVH korábban rábólintott a BLT Group tulajdonszerzésére, de túl hamari volt a cég, ezért eljárás indult ellene. Ez azonban még nem jelent büntetést.
Korábban a témában:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Balatontouristot megszerző BLT Group Zrt.-vel szemben az összefonódás idő előtti végrehajtásának gyanúja miatt – közölte a GVH hétfőn.

A BLT Group irányítást szerzett a Balatontourist-csoportba tartozó több vállalkozás felett, az így létrejött összefonódás vizsgálatára a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított.

A felmerült információk alapján feltételezhető, hogy a BLT Group már a GVH összefonódással kapcsolatos döntése előtt megszerezte az irányítási jogokat, így megsértette a versenytörvényben szabályozott, a bejelentésköteles összefonódásokra vonatkozó végrehajtási tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, ami egy alkalommal két hónappal hosszabbítható meg. Korábban a GVH amúgy áldását adta arra, hogy a BLT Group bevásárlásai nem csökkentik a versenyt a piacon.

A Mészáros Lőrinc Fidesz-közeli, roppant sikeres üzletemberhez kötődő Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. április közepén jelentette be, hogy felvásárolta a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot. A Balatontourist saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül. A társaság saját tevékenységéből származó árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

Révfülöp, 2008. július 20.
A révfülöpi kemping.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nem csoda, hogy Mészáros Lőrinc bevásárolt a Balatonon, ötmilliárdot szán az állam kempingfejlesztésre
A kempingek most egy olyan ember kezébe kerülnek, aki korábban annak az SCD-csoportnak volt a vezérigazgatója, amely megpecsételte a vízparti területek sorsát.

Frissítés: Nem úgy van az az eljárás

Az MTI pár pontban hibázva közölte le a GVH eljárását a Konzum Nyrt. sajtóügynöksége szerint. Azt írták lapunknak, a bejelentési űrlap nem felelt meg az előírásoknak, ezért indított voltaképp eljárást a GVH, amit már le is zárt. A végrehajtási tilalomról azt írják, “ezt a versenytörvény 2017. január 15-e óta hatályos szabályai szerint a GVH külön versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja meg.”

Tehát a GVH formai okokból vizsgálódott, korábban megállapította, hogy a tranzakció nem csökkenti a versenyt (ahogy fentebb írtuk), a tranzakció lezártulhához pedig már hozzájárult a versenyhivatal. Íme a GVH közleménye a történtekről.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.