Gazdaság

Rákot okozhat, ha csak egyszerűen megfőzi a rizst

Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod – írta a brit közszolgálati televízió “Bízz bennem, orvos vagyok!” című műsorára hivatkozva a Pénzcentrum. Az arzén miatt lehet ez, amivel a termesztés során kerül kapcsolatba a rizs.

Mindez úgy derült, hogy a műsorban ellenőrzött körülmények között tesztelték, a különböző főzési technikáknál a kész rizs mennyi arzént tartalmaz még.

A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika mellett, vagyis amikor egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:

  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.

Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik