Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod – írta a brit közszolgálati televízió “Bízz bennem, orvos vagyok!” című műsorára hivatkozva a Pénzcentrum. Az arzén miatt lehet ez, amivel a termesztés során kerül kapcsolatba a rizs.
Mindez úgy derült, hogy a műsorban ellenőrzött körülmények között tesztelték, a különböző főzési technikáknál a kész rizs mennyi arzént tartalmaz még.
A kísérletből az derült ki, hogy
Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:- éjjelre beáztatjuk a rizst, majd
- addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
- jól leszűrjük,
- majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
- a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.
Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége.