Gazdaság

Lázár után a KDNP is a Tesco-dolgozók mellé állt

Látva a TESCO üzletlánc munkavállalóinak kiszolgáltatott helyzetét, támogatjuk a szakszervezetek követeléseit a munkavállalók béremelése és a munkaterhek csökkentése érdekében – írta a KDNP közleményében (MTI, OS).

Nyugat-Európában az azonos méretű kiskereskedelmi üzletekben két- háromszor több dolgozót foglalkoztatnak, mint Magyarországon. Nem elég, hogy a hazai munkavállalók nem rendelkeznek hétvégi pihenőidejükkel, de a multinacionális cég rendkívül alacsony béren foglalkoztatja őket. A boltokban tapasztalható alacsony dolgozói létszámmal sok esetben a jogszabály szerinti kiszolgálás feltételei sem teljesülnek.

Ideje, hogy a multinacionális cég a profit megszerzése mellett biztosítsa a munkavállalók tisztességes megélhetését és a dolgozók egészségének megőrzéséhez szükséges feltételeket, ezért bátorítjuk a szakszervezeteket, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel a munkavállalók érdekében – szögezték le.

Lázár János kancelláriaminiszter pár nappal korábban levélben biztosította a Tescónál sztrájkkészültséget hirdető szakszervezetet: a kormány támogatja a dolgozók törekvéseit, és szükségesnek tartja a bérek és a létszám megfelelő rendezését. A levél szerint bekeményíthet a kormány: ősszel újra a parlament elé kerülhetnek olyan javaslatok, amelyek a már 2010-ben megkezdett kereskedelempolitikáját folytatják.

Lázár a Tesco-dolgozók mellett
A kormány támogatja a sztrájkra készülők törekvéseit.

És hogy vajon miért kacsingat a kormány a munkavállalók felé? Jó kérdés, több lehetséges válasz is van rá a Policy Agenda szerint.

Lázár János és Orbán Viktor (lázár jános, orbán viktor, )
Tesco-sztrájk: De miért kacsingat a munkavállalók felé a kormány?
Baloldali lett hirtelen az ország vezetése? Vagy inkább csak az árral úszik? Esetleg előremenekül egy várhatóan kínos helyzetből?

A Tescós szakszervezetek egyébként már azt is tudják, mikor lesz a sztrájk.

Megvan a Tesco-sztrájk időpontja
A szakszervezetek egyeztetnek az országos munkabeszüntetés részleteiről.

Azóta a Magyar Idők cikkéből kiderült, pénteken közlik hivatalosan a munkaadóval a Tescónál működő sztrájkbizottságok, mikor lehet az első, határozatlan idejű munkabeszüntetés. Nem kizárt, hogy egyes üzletekben, illetve munkakörökben több napig is elhúzódik a törvényes tiltakozás. A sztrájkkészültség kellős közepén egyébként újabb leépítések voltak a magyarországi Tescóban – értesült a lap.

Dolgozókat küld el a Tesco, napokig tarthat a sztrájk
Újabb munkavállalók kerülnek utcára az áruházlánctól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik