Közélet
Lázár János sajtótájékoztatója

Lázár a Tesco-dolgozók mellett

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 05. 06:28

A kormány támogatja a sztrájkra készülők törekvéseit.

Lázár János levélben biztosította a Tescónál sztrájkkészültséget hirdető szakszervezetet: a kormány támogatja a dolgozók törekvéseit, és szükségesnek tartja a bérek és a létszám megfelelő rendezését. A kormánypárti Magyar Időkhöz eljutott levél szerint ősszel újra a parlament elé kerülhetnek olyan javaslatok, amelyek a kormány 2010-ben megkezdett kereskedelempolitikáját folytatják.

A kormány továbbra is elkötelezett a 2010-ben megfogalmazott kereskedelempolitikai akcióterv végrehajtása mellett. Eltökélt szándékunk egy olyan, egészségesebb szerkezetű intézkedéscsomagot javasolni az Országgyűlésnek, amely a munkavállalók védelmére és a fogyasztók érdekeire fókuszáló hazai kereskedelmi szektor létrehozása felé hat.

Megvan a Tesco-sztrájk időpontja
A szakszervezetek egyeztetnek az országos munkabeszüntetés részleteiről.

A kancelláriaminiszter a Tesco áruházláncnál kialakult kollektív bérvitában sztrájkkészültséget hirdető Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) azt írta, hogy a kormány fontosnak tartja a bérfelzárkóztatás ügyének rendezését a kereskedelmi szektorban, teljesen egyetért a szakszervezeti felvetéssel, hogy a létszámhiányra is mielőbb megoldást kell találni.

Budapest, 2017. július 8.
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevõi a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál.
MTI Fotó: Soós Lajos
Totális sztrájkot követelnek a Tesco dolgozói
Követelik, hogy semmilyen kompromisszumot ne fogadjanak el a szakszervezetek.

Lázár János szerint a kiskereskedelemben kialakult munkaerőhiány miatti anomáliák megoldására két lehetséges út van: egyrészt fontos a dolgozók bérének rendezése, másrészt a megfelelő számú munkaerő biztosítása érdekében szükséges a szektorban foglalkoztatottak színvonalas szakmai képzése, átképzése. Ennek megvalósításához és a további lépésekhez javaslatokat vár a kormány. (mti)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.