Gazdaság

Az USA átveszi Oroszország helyét Ukrajnában

Ukrán gázvezeték (ukrajna, földgáz, vezeték, )
Ukrán gázvezeték (ukrajna, földgáz, vezeték, )

Az Egyesült Államok kormányának tengerentúli fejlesztéseket támogató intézete (OPIC) 650 millió dollárt (170 milliárd forint, ami egy budapesti vizes vébé ára) fektet be számos energetikai projektbe, többek között atomerőművekbe Ukrajnában – adta hírül a lengyel Rzeczpospolita a Napi.hu tudósításában.

  • E mellett szó van egy 250 millió dolláros beruházásról, amelyet a Energoatommal, az ukrán atomerőműveket menedzselő állami konszernnel közösen végeznek.
  • Valamint záró szakaszában van egy új energetikai blokk építése a zaporizzsjei erőműhöz – Európa legnagyobb, öt gigawattos (a paksi atomerőmű két és félszerese) nukleáris létesítményéről van szó. Ez a beruházás 400 millió dollárba kerül.

Oroszország kivonulásával az amerikai cégek azonnal aktivizálódtak, az ukrán reaktorokhoz szükséges fűtőelemek 55 százalékát már az amerikai-japán Westinghouse szállítja. Az orosz állami Roszatom, amelynek évtizedeken át kizárólagos joga volt erre, most a szükségletek 45 százalékát biztosítja.

Jelenleg Ukrajnában négy atomerőmű biztosítja az áramellátás 55 százalékát. Az ország 2015 novembere óta nem importál gázt Oroszországból, 2016-ban már szenet sem vásárolt onnan. Szeptemberben kapta az első szén- és lng-szállítmányt az Egyesült Államokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik