Gazdaság

A tescós béremelés nem elég: új, közös sztrájkkövetelést adnak be a szakszervezetek

Pénteken írtuk, hogy a Tesco külön ült le tárgyalni a két szakszervezettel, és már az első tárgyaláson megtették béremelési ajánlatukat. Aztán a sztrájkbizottságot már egy héttel korábban megalakító kisebbik szakszervezet (Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezet, KDFSZ) a média megtévesztésével vádolta a nagyobbikat (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, KASZ), aki beszámolt lapunknak az ajánlatról.

Úgy tűnt tehát, nincsenek egészen egy hullámhosszon megint. Azonban ezek után hétfőn délben ahogy ígérték, összeültek hogy megbeszéljék a hogyan továbbot. És a két szakszervezet ismét megegyezett, hogy megint együttműködnek.

Először a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét értük el, aki a 24.hu-nak elmondta, a KDFSZ után a KASZ is megalakítja a sztrájkbizottságot, és egységesítik a sztrájkköveteléseiket. Hozzátette: a vitás kérdéseket egyeztették, és szakmailag egyetértés alakult ki a két szakszervezet között. Kedden fogalmazzák meg és adják át a közös sztrájkkövetelést, amit mindkét elnök aláír és mindkét szakszervezet támogatni fog.

Ha pedig nem jutnak egyezségre a Tescóval, akkor sztrájkolnak, és a sztrájkot is közösen szervezik meg. Hozzátette, a két külön sztrájkbizottság nyitva hagyja azt a lehetőséget is, hogy ha a két szakszervezet nem egyformán ítéli meg a helyzetet, akkor esetleg külön úton járjanak. De most az elsődleges cél az, hogy közösen tárgyaljanak, közösen érjenek el eredményt, együtt képviselve a dolgozók érdekeit.

Ha nincs egység, szervezettség, akkor az mindenképpen a munkáltató malmára hajtja a vizet. Nem szeretnénk a megosztottság miatt belebukni abba, amit elkezdtünk. Az óriási katasztrófa lenne – szögezte le.

Bubenkó Csaba lapunknak elmondta, a hét napos egyeztetési idő csütörtökön jár le – időpontot még nem kaptak arra, hogy addig mikor tudnak legközelebb összeülni a Tesco vezetésével. Ha lejár a határidő, és nincs tárgyalás, akkor akár már pénteken indulhat a sztrájk – tette hozzá. Azonban mint hangsúlyozta,  inkább azt szeretnék, hogy sikerüljön egyeztetni, megegyezni a céggel.

A KASZ elnöke, Sáling József megerősítette, hogy közös sztrájkkövetelést fognak benyújtani. Sőt, a szakszervezeti bizalmik javaslatára a KASZ hétfőn már meg is alakította önálló sztrájkbizottságát. A két sztrájkbizottság a szakszervezetek szándéka szerint egyesíti erőit, de külön is funkcionál – tette hozzá.

Onnantól kezdve, hogy közös sztrájkkövetelést nyújtunk be, a két szakszervezettel egyszerre kell leülnie tárgyalni a Tescónak –  mondta mindkét elnök megkeresésünkre.

Sáling József hozzátette: a kétórás egyeztetés során egyetértett a két szakszervezet abban, hogy mi az, ami elfogadható a Tesco ajánlatából, és mi az, ami nem. Példákat is mondott: a Tescóban tavaly júliusban 143 ezer forint volt a legkisebb szakmunkás bér (területi eltérésekkel), azt emelték idén januárban 161 ezer forintra (ez egyben a kötelező bérminimummal egyenlő), majd júliusban adott rá még 4 ezer forint emelést (= bruttó 165 ezer forint), és erre tesznek rá még 11 ezer forintot szeptember elsejétől, pénteki ajánlatuk szerint, így már bruttó 176 ezer forint lesz a minimum. Amivel a szakmai átlag fölött lesznek.

Tavalyhoz képest ez összességében 33 ezer forintos (23 százalékos) emelést jelent az áruházláncnál dolgozó 16 500-ból 11 ezer embernek. Az ajánlatnak ez a része az álláspontok közeledését jelzi, rendben lehet – fogalmazott. (Januártól 181 ezer forint lesz a bérminimum, de Sáling szerint a Tesco azt nem meri majd meglépni, hogy csak 5 ezer forintot emeljen. 20 ezer forint pluszra számítanak.)

Viszont van háromezer ember, akinél egyáltalán nem volt emelés idén –  ők 15-17 ezer forintot kaphatnak szeptembertől, ami fele annak, mint amire számítottak. Hiszen máshol a bérminimum felett is megadták a 30 ezer forint körüli emelést – jelezte Sáling. A központban meg béremelés helyett átszervezést tervez a cég, amiről még nem tudni, mit is jelent pontosan.

Az igazi probléma azonban a létszám, ami nagyon alacsony. És a Tesco azt mondta pénteken, hogy azon nem kell emelni, munkaszervezéssel kell megoldani a hiányt. A szakszervezet számára azonban nem elfogadható, hogy különböző átszervezések mentén lassan csökkentik a létszámigényt, mert a dolgozók ma elviselhetetlenül leterheltek – mondta Sáling József.  És az egy dolog, hogy a béremelésre az elmúlt két évben 8,7 milliárd forintot költött az áruházlánc. Csakhogy közben a létszámcsökkenés révén összességében 1 milliárd forintot nyertek a bértömegen, és ezt már nem hangsúlyozzák – tette hozzá.

A hatalmas leterheltség miatt mindenképpen el kell érni, hogy növeljék a létszámot – nyomatékosította. Emiatt gondoltuk úgy, hogy jogos megalapítanunk a sztrájkbizottságot, és kikényszeríteni a tárgyalást. Közös tárgyalást – tette hozzá. Ha lesz sztrájk, azt is közösen szervezzük.A cég úgy gondolta, hogy bejelenti az emelést, és az elég lesz. De nem elég. 

Kiemelt kép: AFP/Ben Stansall

Ajánlott videó

Olvasói sztorik