Gazdaság

Nem fésülhetik át a munkaadók az álláskeresők Facebook-profilját

Súlyos büntetést fizethetnek, ha megszegik az adatvédelmi szabályokat.

Az uniós adatvédelmi ügynökségek szerint az európai szabályozásba ütközhet, ha a munkáltatók átnézik az állásra jelentkezők Facebook- vagy Twitter-profilját – erről a Financial Times ír. A CareerBuilder fejvadász cég kétezer munkáltató körében végzett felmérése szerint a cégek hatvan százaléka teszi ezt.

A most kiadott iránymutatás szerint alapos jogi indok lenne szükséges, és a közösségi oldalról begyűjtött adatoknak nélkülözhetetlennek kell lenniük a munkavállaló szakmai alkalmasságának megítéléséhez. Az uniós adatvédelmi szervek álláspontja nem kötelező erejű, de befolyásuk van arra, ahogy a nemzeti adatvédelmi hatóságok értelmezik az EU-s jogszabályokat.

Az álláskeresőket a szabályozás értelmében kötelező tájékoztatni arról, ha a munkaadó ellenőrizni akarja közösségi médiás profiljukat, és nem lehet arra kötelezni őket, hogy visszaigazolják, ha a profil ellenőrzését végző személyek ismerősnek jelölik őket.

Várhatóan jövő májustól új, szigorúbb általános adatvédelmi szabályozás lép életbe az Európai Unióban, amely kötelezővé teszi a nagyvállalatok számára adatvédelmi biztos alkalmazását, és a szabályok megsértéséért akár globális forgalmuk 4 százalékára is büntethetik a cégeket.

A szabályozás része az is, hogy nem kötelezhetik az alkalmazottakat az egészségi állapotukat és aktivitásukat ellenőrző technikai eszköz viselésére – ez még a munkavállaló beleegyezésével sem valósulhat meg, hiszen egyenlőtlen a viszonyuk a munkaadóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik