Tech
An Illustration of Facebook logo, on May 9, 2016. Facebook won a court case in China against Zhongshan Pearl River Drink Factory for using the name face book. The result of the case is said to show that China is easing it’s attitude towards the social network which is officially banned in the country. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Új funkcióval védene a személyiséglopástól a Facebook

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 22. 11:19

A Facebook már tesztel egy olyan megoldást, aminek köszönhetően nehezebb lesz visszaélni a profilképünkkel. Így hadat üzen a mások személyiségét ellopó kamuprofiloknak.
Korábban a témában:

A profilképünk talán az egyik legszemélyesebb tartalmunk a Facebookon, épp ezért kellemetlen élmény, amikor azzal visszaélnek. Az egyik leggyakrabban jelentett probléma a közösségi oldalon, hogy valaki ellopta a felhasználó képét, hogy egy kamuprofil arcává tegye, vagy ami még rosszabb: a kép mellett a nevet is felhasználja, személyiséglopást követ el.

A közösségi oldal Indiában kezdte el tesztelni új megoldását, ami védelmet nyújthat az ilyen esetek ellen. Indiában különösen a nők panaszkodnak arra, hogy engedély nélkül használják fel profilfotóikat, ezért egyre többen nem osztanak meg magukról olyan képet, amin az arcuk is látható.

Forrás: Facebook

A nagy kék fejlesztése egy plusz adatvédelmi beállítás, amit ha bekapcsol a felhasználó, több szinten is védelmet nyújt. A “Photo guard” funkciót aktiválva a profilkép körül egy kék keret jelenik meg. Ez három téren nyújt védelmet:

  • A fotóra nem lehet jobb gombbal klikkelni (vagy telefonon lenyomva tartani), így a kép nem menthető le.
  • A képernyőmentést is letiltják, ezáltal nem lehet screenshotból sem kivágni az arcot, ez egyelőre csak Androidon működik.
  • Nem jelölheti meg olyan felhasználó magát, illetve mást se a a profilképen, aki nem ismerős.

A Facebook ezen felül egy olyan képelemző technológián is dolgozik, ami felismerné azt, ha két felhasználó is ugyanazt a profilképet használja. A tesztfunkciók Indiában már elrajtoltak egy szűk körben, de a Facebook hozzátette, hogy később más országokkal is bővítenék a sort, mielőtt a fejlesztés élesedne globálisan.

Közzétette: Facebook Safety – 2017. június 21.

Nem a Facebook az egyetlen közösségi oldal, amelyik ezzel a problémával küzd, az „utánzók” és személyiséglopók más közösségi hálózatok felhasználási elveit is megsértik, de egyelőre még senki nem orvosolta a problémát.

Az online adatvédelmi szakértők szerint sincsenek pontos adatok arról, hogy milyen gyakran történik online személyiséglopás, a Facebook pedig nem szolgáltat ilyen jellegű információkat. A közösségi oldal 2012-es jelentése szerint 83 millió fiók volt kamu akkoriban, de kérdéses, hogy ezek közül hány esetben éltek vissza létező felhasználók személyiségével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.