Gazdaság

Újra előveheti az EU a magyar különadók ügyét

Az Európai Bizottság döntése szerint a lengyel kiskereskedelmi különadó ellentétes az uniós joggal, mert az árbevételhez igazodó progresszív adókulcson keresztül tiltott állami támogatásban részesíti az alacsonyabb adókulcs alá tartozó piaci szereplőket – írta az Adó.hu az EY hírlevele és a testület június 30-án megjelent sajtóközleménye alapján.

A döntés miatt Lengyelország nem vezetheti be a kiskereskedelmi különadót. És ha ezt esetleg korábban megtette volna, a lengyel kormánynak vissza kellene fizetnie a különadót. A lengyelek egyébként megtámadták a döntést  az Európai Unió Bírósága előtt – olvasható a hírlevélben.

Az EY emlékeztet: a Magyarországon a 2010-2012. adóévekben a távközlési és a kiskereskedelmi szektorra, a nettó árbevételre az ehhez igazodó progresszív adómértékkel kivetett különadókat az Európai Bizottság mindeddig nem vizsgálta ilyen szempontból. De még vizsgálhatja, 10 éven belül, annak ellenére is, hogy az ágazati különadókat a magyar kormány 2012. december 31-én kivezették a magyar adórendszerből.

Az EY szerint az Európai Bizottság döntése értelmében továbbra is kérdéses, hogy a korábbi magyar ágazati különadók összeegyezethetőek-e az uniós tiltott állami támogatásokra vonatkozó szabályokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik